Lifestyle

Na što sve studenti trebaju paziti pri odabiru stana

Neki studenti ostvaruju pravo na studentski dom i spremni su djeliti jednu sobu s cimerima, no drugi, koji zbog različitih razloga ne mogu ili ne žele živjeti u studentskom domu, odlučuju se za život u stanu.

Život u podstanarstvu može biti izuzetno komforan, ali isto tako može biti i jako loše iskustvo. U nastavku pročitajte na što sve trebate pripaziti pri odabiru stana kako biste izbjegli neugodne situacije.

Cijena i režije

Studiranje je samo po sebi velik trošak pa je cijena prva stvar koju su svi gledaju pri traženju stana. Na cijenu utječu mnogi čimbenici – lokacija stana, blizina busa ili tramvaja, blizina određenih fakulteta, uređenost i opremljenost stana. Cijena varira i ovisno o broju osoba u stanu, sigurno je skuplje živjeti sam nego s cimerima s kojima dijelite troškove.

U oglasima za stanove navedena je cijena najamnine, režije uglavnom nisu uključene. Neki najmodavci znaju navesti okviran iznos režija tijekom zime ili tijekom ljetnih mjeseci. Na režije utječe i lokacija smještaja, odnosno nalazi li se on u stambenoj zgradi ili je u sklopu obiteljske kuće.

Neke od korisnih stranica za pretraživanje stanova i općenito smještaja za studente jesu Centarnekretnina.net i općepoznata Njuškalo.hr.

U potrazi za stanom vodite računa o tome da su brojila odvojena, što zna biti čest problem kod smještaja u obiteljskim kućama. Ako su brojila odvojena, možete samostalno obračunavati svoje troškove za potrošnju električne energije, plina i vode. Ako se smještaj nalazi u obiteljskoj kući, brojila najčešće dijelite sa stanodavcem. Nažalost, u ovakvim situacijama stanodavci često pokradu studente.

Prvog dana u stanu svakako treba očitati brojila za struju, plin i vodu te provjeriti postoje li nepodmireni dugovi, kako na kraju vi ne biste plaćali tuđe zaostatke.

Plaćanje računa

Plaćanje računa; FOTO: pixgood.com

Tijekom zimskih mjeseci režije su visoke zbog grijanja, stoga svakako tražite obračun struje na mjesečnoj razini, a ne na temelju općenite potrošnje koja može uključivati i potrošnju osobe koja je bila u stanu prije vas.

Požnju treba posvetiti i plaćanju pričuve. Inače, pričuvu bi trebao plaćati stanodavac jer to je ipak njegov ili njezin stan. Troškovi održavanja nekeretnine na vlasniku su nekretnine, a ne na vama. Ako od vas zatraže da plaćate pričuvu, slobodno tražite od stanodavca da taj iznos odbije od mjesečne stanarine.

Opremljenost i očuvanost stana

Izgled smještaja na slikama koje stanodavci prilože u oglasima često ne prikazuje pravu sliku stana. Najpametnije je napraviti popis stanova koje želite pogledati i ondakrenuti u obilazak. Kada razgledavate stan, pripazite na stvari koje su vam potrebne za svakodnevni studentski život. Jesu li kreveti u lošem stanju, imate li radni stol, ormar, kakva je izolacija, kakvi su prozori jer stolarija može biti stara pa zbog toga može biti teško zagrijati stan jer propušta hladnoću u zimskim mjesecima, i slične stvari.

Studentski stan s prostranom terasom

Studentski stan s prostranom terasom; FOTO: vukajlija.com

Provjerite što će vas sve dočekati u stanu. Ako neke stvari želite ukloniti iz stana, poput nepotrebnog starog namještaja ili možda neke vrijedne stvari koje pripadaju vlasniku stana i ne želite ih imati na savjesti, slobodno zamolite stanodavca da ukloni takve stvari iz stana. Isto tako bilo bi dobro pitati vlasnika ako želite premještati neke stvari po stanu, na primjer premjestiti krevet u neku drugu sobu. Ako vam nedostaju neki elementi poput radnog stola, a smatrate da su vam potrebni, slobodno pitajte vlasnika je li spreman uložiti u kupnju radnog stola ili možda ormara.

Studentski stan ne mora biti luksuzan i skup, bitno je da imate stvari koje su vam dovoljne za normalan život. Također bi bilo pametno da provjerite rade li svi kućanski aparati.

Ako naiđete na nekakvu štetu u stanu, odmah javite vlasniku kako vi ne biste snosili odgovornost za nešto što niste učinili. U slučaju starog trulog namještaja, poput stolca koji se raspadne nakon tri mjeseca samo zato jer ste sjedili na njemu, odmah javite vlasniku. Ako ste voljni, i sami možete popraviti određene stvari u stanu, poput pokvarenog vodokotlića, ali novce koje uložite u to odbijte od stanarine. Ista stvar kao i s pričuvom: nekretnina nije vaša i njezino održavanje nije vaša odgovornost.

Opremljenost stana naravno ovisi i o cijeni koju ste spremni platiti. Bitno je provjeriti i u kojem su stanju zidovi stana, na primjer, ako je stan pun vlage, može se dogoditi da vam prokišnjava na dijelovima pa se stvaraju žute mrlje.

Prilikom donošenja odluke o uzimanju stana dobro je zajedno sa stanodavcem razgledati cijeli stan i prokomentirati sve nedostantke i viškove. Na taj se način štitite od situacije da vas vlasnik okrivi za nešto što nije vaša krivnja.

Karakter stanodavca

Isprva možda izgleda nebitno, no i o tome treba voditi računa. Sigurno ste puno puta čuli kako vlasnici nemaju povjerenja u osobe kojima su iznajmili stan, osobito ako su studenti (a pogotovo, iz nekog razloga, ako se radi o dečkima). Stanodavci nekad znaju pretjerivati pa dolaze u provjeru stana više puta nego što je potrebno. Postavite se odgovorno i jasno dajte do znanja kako ćete se brinuti o stanu te kako u provjeru mogu doći jednom na mjesec kada dolaze po mjesečnu stanarinu, više od toga postajeuznemiravanje. Nemojte dopustiti previše slobode jer stan ipak plaćate i imate pravo na privatnost.

Što se tiče plaćanja stanarine, možete je predati „na ruke” ili uplaćivanjem na račun. Druga opcija možda je bolja jer to znači i rjeđe posjete stanodavca. Naravno, to podrazumijeva i vašu odgovornost i poštivanje rokova plaćanja. Zrelost možete pokazati i samim javljanjem poslodavcu kako biste ga obavijestili o uplati.

Možete dogovoriti i komunikaciju „mailom” kada trebate raspravljati o stanju nekretnine, potencijalnim radovima i popravcima. Vlasniku to može biti i evidencija popravaka, a vama osiguranje u slučaju da nešto krene po zlu.

Pohlepni stanodavac

Pohlepni stanodavac; FOTO: quickmeme.com

U ekstremnim slučajevima, ako ste u mogućnosti, promijenite bravu, kako biste se osigurali od nenajavljenih posjeta i prekopavanja stanodavca po vašim stvarima.

Internet i telefon

Ako informacija nije navedena u oglasu, odmah provjerite kakvo je stanje s telefonom i internetom. Telefon vam vjerojatno ne treba, danas svi komuniciramo preko mobitela ili interneta. Međutim u današnje vrijeme teško je zamisliti studiranje bez pristupa internetu.

Ako pristupa internetu nema, sami ga možete nabaviti u bilo kojem telekomunikacijskom centru putem USB sticka. Najpametnije je zatražiti pristup internetu na svoje ime kako biste sami mogli kontrolirati i plaćati svoju potrošnju te isti priključak premjestiti ako se odlučite preseliti.

Studentski internet

Studentski internet; FOTO: quickmeme.com

Studenti internetu mogu pristupiti putem elektroničkog identiteta na svom fakultetu, odnosno pristupa sustavu [email protected]. Ako nemate, svakako zatražite svoje korisničke podatke u tajništvu fakulteta ili u referadi.

Potpisivanje ugovora i prijava boravišta

Redoviti studenti koji su podstanari imaju pravo na subvenciju privatnog smještaja koja iznosi 147 kuna mjesečno, a isplaćuje se od 1. listopada pa do srpnja sljedeće godine. Popis potrebnih dokumenata nalazi se u ovlaštenim studentskim servisima. Jedan od osnovnih dokumenata koji morate imati jest prijavljeno boravište, što se i inače mora obaviti ako planirate boraviti negdje više od tri mjeseca. Prijava boravišta obavlja se u policijskoj postaji, a s vama mora ići vaš stanodavac.

Ako potpisujete ugovor, svakako ga dobro pročitajte prije potpisivanja. Ako u stanu ne planirate ostati predugo, već samo nekoliko mjeseci, provjerite tu stavku u ugovoru, kako ne biste platili „penale” ako se odlučite iseliti ranije.

Kućni ljubimci i pušenje

Nije loše provjeriti unaprijed dopušta li stanodavac životinje u stanu. Možda trenutačno nemate kućnog ljubimca, ali situacija se može promijeniti. Ako želite nabaviti nekog kućnog ljubimca, o takvim stvarima trebate se konzultirati ne samo s vlasnikom stana, već i sa sustanarima.

Savjet za iznajmljivanje stana

Savjet za iznajmljivanje stana; FOTO: pinterest.com

Ako stanodavac ne dopušta pušenje u stanu, a vi ste pušač, budite iskreni i recite to uz napomenu kako ćete poštivati njegovu odluku. Dim cigarete lako se uvuče u zidove i namještaj, pa nema smisla lagati. Budite iskreni i pošteni prema stanodavcu, uzvratit će vam istom mjerom.

Susjedski odnosi

Iako ćete u stanu biti samo nekoliko mjeseci, odnose sa susjedima nemojte zanemariti. Uvažavajte druge stanare, upoznajte se s njima i informirajte svog stanodavca o aktivnostima u zgradi.

Kada planirate neke tulume, najavite to susjedima. Simpatična poruka na oglasnoj ploči na ulazu u zgradu uvijek pali.

Novi susjed

Novi susjed; FOTO: CartoonStock.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close