Lifestyle

NA PUTU DO MORA: napokon primjećene čak 4 LIČKE turističke destinacije!

Ličko-senjska županija neotkriveno je blago Hrvatske


Dugo je vremena trebalo da se počne otvarati priča o ličkom turizmu kao ozbiljnoj grani razvoja prirodno imućnih krajeva. Iako je Nacionalni park Plitvička jezera svakako perjanica i svakako najpoznatija destinacija, postoji još mnogo kutaka koji prikazuju pune ljepote prirode i krša Like. Portal Punkufer u izbor 10 mjesta koje treba posjetiti skretanjem s autoceste, uvrstio je čak 4 lokacije.

Dolina Gacke – OTOČAC 

Između velebnog Velebita s jedne strane i Male kapela s druge strane svoje mjesto kroz krško područje izdubila je rijeka Gacka. Čas je vidite, divite se njezinoj ljepoti, pa se sakrije. Jedna je to od najpoznatijih hrvatskih rijeka ponornica koja oduševljava svojim mnogobrojnim izvorima. Iako zavojita, Gacka je mirna rijeka, a njezina voda, čista i bistra, dom je mnogih vrsta životinja i bilja. Obnovljene mlinice na rijeci Gackoj neće vas ostaviti ravnodušnima kao ni ljepota prirode ovog kraja.

Baraćeve špilje  – RAKOVICA
Ukoliko vozite magistralom prema Splitu, a već ste nekoliko puta posjetili Plitvička jezera, preporučamo izlazak na Rakovicu. Samo šest kilometara od Rakovice nalazi se meka za vaše oči, pravi eldorado koji će vas ostaviti bez daha. Ovaj muzej najstarijeg poznatog umjetnika, same prirode, nastajao je milijunima godina.Velika i mala ili gornja i donja i jednostavnog naziva ‘treća’ špilje su koje će u vama izazvati, barem na trenutak, osjećaj vječnosti. Prolazeći kroz dvorane i hodnike prepune stalaktita i stalagmita koje nam je voda, svojim strpljivim kapanjem podarila, prepustite se svijetu mističnog podzemlja.

Memorijalni centar ‘Nikola Tesla’ – GOSPIĆ
U mjestu Smiljan nedaleko od Gospića 2006. godine, na 150. rođendan jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, Nikole Tesle otvoren je Memorijalni centar Nikola Tesla. Sastoji se od rodne kuće Nikole Tesle, crkve svetih apostola Petra i Pavla, gospodarskog objekta, ispitne stanice i multimedijalnog centra s igralištem za djecu. Okružen prirodom, memorijalni centar vas vodi kroz život i stvaralaštvo ovog svjetskog fenomena.

Pećinski park Grabovača – PERUŠIĆ

Na kontinentalnom dijelu srednjeg Velebita između ličke krške zaravni i Perušićkog polja, na 770 metara nadmorske visine smjestilo se brdo Grabovača na kojoj se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika. Grabovača je ujedno jedini pećinski park u Hrvatskoj u koji spadaju tri špilje – špilja Samograd,Medina i Amidžina špilja. Ukoliko se odlučite posjetiti špilju Samograd u koju je ulaz dozvoljen uz pratnju vodiča, ne zaboravite sa sobom ponijeti duge rukave. Temperatura u špilji je oko 8 Celzijevih stupnjeva.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Foto: PP Grabovača

Tekst: punkufer.dnevnik.hr/LC

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close