Turizam

NA POMOĆNE KREVETE Uvodi se treći paušal za privatne iznajmljivače

Stupanjem na snagu izmijenjenih zakona koji reguliraju sustav turističkih zajednica kreće nova, kvalitetnija dionica u tom sustavu i ukupno u hrvatskom turizmu usklađena s trendovima destinacijskog menadžmenta i održivog upravljanja turizmom, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli, piše eZadar.


Ministar je to kazao na završnom sastanku koordinacijske radne skupine zadužene za predstavljanje i upoznavanje ‘terena’ s novostima iz zakona usvojenih ove godine u Saboru – o turističkim zajednicama, o turističkim članarima i turističkoj pristojbi, koji je već stupio na snagu, dok prva dva stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Na završnom kordinacijskom sastanku rečeno je i kako se uz ostale promjene iz ta tri zakona uvodi i paušal turističke pristojbe za pomoćne krevete, koji će biti isti kao i za ostale kreveti, jer se u većini slučajeva koriste kao redovni.

Paušal turističke članarine za privatne iznajmljivače će iznositi 40-ak kuna po krevetu, a toe je zapravo treći paušal za iznajmljivače, nakon već postojećeg poreznog (od oko 300 kuna po krevetu) i onog za turističku pristojbu po krevetu (koja je i po novom sustavu u većini ostala na dosadašnjoj razini od 300 do 350 kuna).

Ministar je to objasnio željom za boljom naplatom turističke članarine, tim više, što, kako je kazao, oko 60 posto privatnih iznajmljivača nije znalo ni ispuniti kompliciran obrazac. To je sada pojednostavljeno, a očekuje i da će se od naplate turističke pristojbe, što također od iduće godine ide po novom načinu, naplatiti 40 do 50 posto više sredstava.

Više na eZadar.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close