Karlovačka županijaKarijera

Na poligonu u Slunju završila zajednička obuka hrvatske i američke vojske

U SKLOPU AKTIVNOSTI "CHIMERA RUIN"

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj u vremenu od 12. do 18. srpnja 2020. provedeno je zajedničko uvježbavanje Hrvatske vojske i Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država.


Sudionici uvježbavanja bili su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske, Hrvatske kopnene vojske, Obavještajne pukovnije i pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država “SAD 31 Fighter Wing” (56. RQS, 555 FS i 510 FS).

Uvježbavanje je uključivalo zračnu potragu za srušenim pilotima uporabom specijaliziranog aviona za traganje i spašavanje HC-130J Combat King te operaciju spašavanja korištenjem helikoptera HH-60G Pave Hawk, gdje su ujedno uvježbavane procedure borbenog traganja i spašavanja zračnih posada te procedure bliske zračne potpore s bojevim gađanjem.

U provedbi uvježbavanja dio hrvatskih snaga je simulirao protivničke snage u potjeri za srušenim pilotom, dok su instruktori za Preživljavanje, Izbjegavanje, Pružanje otpora i Izvlačenja iz opasnog područja (Survival, Evasion, Resistance and Escape) “S.E.R.E.” Hrvatske vojske, sudjelovali kao savjetnici u izbjegavanju pilotima 555 FS.

Prilikom simulirane operacije borbenog traganja i spašavanja blisku zračnu potporu pružali su JTAC (Joint Terminal Attack Controller) Hrvatske vojske upravljajući vatrama dvaju helikoptera HH-60G i četiri aviona F-16CM.

Međunarodna uvježbavanja poput ovoga izvanredna su prilika za potvrdu interoperabilnosti i obostrano razvijanje sposobnosti kroz razmjenu iskustava i naučenih lekcija | Foto: MORH / M. Čobanović

Helikopteri HH-60G gađali su ciljeve na zemlji strojnicama GAU-18 kalibra 12,7x99mm, a avioni F-16CM topom M-61 Vulcan kalibra 20mm. Ovakvo uvježbavanje ujedno pruža zračnim posadama priliku da uvježbaju procedure i preciznost gađanja ciljeva na nepoznatom zemljištu. Specifičnost bliske zračne potpore upravo je u toj interakciji horizontalne i vertikalne perspektive i u izazovu integriranja svakog zračnog napada s vatrama i manevrom postrojbe na terenu.

Također, tijekom provedbe uvježbavanja iz procedura bliske zračne potpore provedeno je redovito ocjenjivanje JTAC-a i JTAC instruktora od strane kvalificiranog JTAC evaluatora koji je ujedno dio redovitog ciklusa održavanja kvalifikacije hrvatskih JTAC-a, sukladno NATO standardima. Kako bi održao kvalifikaciju svaki JTAC mora godišnje odraditi propisani broj kontrola bliske zračne potpore određenog tipa kako bi bio spreman u svakom trenutku poduprijeti manevarsku postrojbu kojoj je dodijeljen.

Uz sve navedeno, međunarodna uvježbavanja poput ovoga izvanredna su prilika za potvrdu interoperabilnosti i obostrano razvijanje sposobnosti kroz razmjenu iskustava i naučenih lekcija.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: MORH | Foto: MORH / M. Čobanović

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close