Ličko-senjska županija

Na području RH smrtno stradalo 25 migranata, Ličko-senjska među kobne tri županije

Izbjegličko-migrantski val Republiku Hrvatsku je zapljusnuo u rujnu 2015., a samo do ožujka 2016. godine našom zemljom prema zapadu prošlo je 658.068 osoba. No, tada su ti ljudi bili dobro došli na svoje odredište, pa su i granice za njih bile otvorene, piše Jutarnji list.


U tri godine koje su uslijedile broj ilegalnih ulazaka je višestruko manji, no i okolnosti su se promijenile. Prije tri godine u Hrvatsku je ilegalno ušlo nešto manje od 5000 ljudi, godinu kasnije se broj udvostručio, a prošlu godinu taj broj je bio veći od 20.000. U tom periodu smrtno ih je stradalo 25, toliko ih u svojim statistikama ima MUP, a još toliko ih je teško bilo ozlijeđeno.

Otprilike, prosječno svakih 20 dana na području RH pogine ili teško strada jedan migrant. Paradoksalno, ali upravo migrantima omrznuti hrvatski policajci u pogibeljnim su situacijama njihovi spasitelji. Svjedoči tome događaj s Dunava, ali podsjetimo i na brojna spašavanja s ličke Plješivice ili izvlačenja osoba iz vozila s kojim je krijumčar bježeći u potjeri sletio u Kupu.

Većina tragičnih slučajeva dogodila se na području triju županija, Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske, a Kupa, Dobra, Korana i Mrežnica odnijele su najviše života. Posljednja počivališta ovih nesretnika u pravilu budu vrlo blizu mjesta njihova stradavanja, jer lokalne uprave imaju obvezu pobrinuti se o njihovim ukopima.

2017. godina zabilježeno je 4808 slučajeva pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Pritom su smrtno stradala 4 ilegalna imigranta (2 od udara vlaka, 1 od pothlađivanja te 1 od utapanja), dok su 4 osobe pretrpjele teške tjelesne ozljede

2018. godine, kada je zabilježeno 8207 slučajeva pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, smrtno je stradalo 9 migranata, a u osam slučajeva uzrok njihove smrti je bio utapanje. Iste godine zabilježeno je 11 teških tjelesnih ozljeda.

U 2019. godini smrtno je stradalo 12 ilegalnih imigranata – 8 od utapanja, 1 od pada u ponor (jamu), 1 od pothlađivanje. Dva su migranta preminula prirodnom smrću, dok je 11 pretrpjelo teške tjelesne ozljede. Prošle godine zabilježeno je 20.278 slučajeva pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Svi ovi slučajevi uvedeni su u naše crne statistike, no pretpostavlja se da su stvarne brojke višestruko veće. Nitko ne zna koliko je tijela migranata razasuto po ličkoj Plješivici, minskim poljima s jedne i vrtačama s druge strane brda.

Cijeli članak pročitajte na linku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close