VijestiGrad ZagrebScena

Na Plitvicama 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

Od 2. do 4. listopada 2019. godine na Plitvičkim jezerima u Hotelu Jezero održat će se 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, najveći i najznačajniji skup narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koji će ove godine okupiti preko 220 knjižničara i nakladnika iz Hrvatske i inozemstva kako bi raspravljali o stanju, potrebama i suvremenim trendovima u narodnom knjižničarstvu i skrenuli pozornost na središnju ulogu narodnih knjižnica u razvoju društva u skladu s ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030 – od razine lokalnih zajednica do nacionalne i međunarodne razine.


Knjižnična praksa pokazuje da uz temeljne tradicionalne uloge i zada¬će, suvremene knjižnice djeluju kao polifunkcionalna središta lokalnih zajednica te doprinose razvoju kulture, informiranja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja, socijalne inkluzije i kohezije. Daljnji razvoj mreže narodnih knjižnica treba biti usmjeren učinkovitijem i djelotvornijem iskorištavanju njihovih potencijala u razvoju hrvatskog društva i njihovu pozicioniranju u okviru kreativnih i kulturnih industrija s ciljem bolje i veće konkurentnosti kod prijave na natječaje za neproračunske izvore financiranja“,  ističe predsjednica Programskog i organizacijskog odbora 12. savjetovanja Dunja Marija Gabriel.

Mogućnosti korištenja sredstava EU-a i neproračunskih sredstava jedna je od niza tema o kojima će se na skupu govoriti. U tri dana bit će održano više od 40 izlaganja, a pored financiranja narodnih knjižnica, važne teme savjetovanja su i razvoj mreže narodnih knjižnica u skladu s domaćim i međunarodnim pravilima i standardima struke, strateški dokumenti razvitka knjižnične djelatnosti i prepoznavanje potencijala narodnih knjižnica, redefiniranje prostora i uloga knjižnica u 4. industrijskoj revoluciji, utjecaj knjižničara na promjene u društvu te društveni kapital koje narodne knjižnice stvaraju.

U okviru 12. savjetovanja bit će održan i izložbeno-prodajni program hrvatskih nakladnika i izdavača, a u četvrtak 3. listopada na savjetovanju će se predstaviti i bibliobusne službe iz Karlovca i Zadra. Novost 12. savjetovanja je Knjižničarski filmski festival na kojem će biti prikazani promotivni filmovi o narodnim knjižnicama.

Organizator 12. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a pokrovitelj Savjetovanja je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice) i Samostalna narodna knjižnica Gospić. Partneri skupa su Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana (NUK) i Zveza bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS).


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close