Vijesti

Na Nacionalnoj izložbi lipicanaca okupili se pravi ljepotani: Pobjedu odnio pastuh star 12 godina

DIO NEMATERIJALNE HRVATSKE BAŠTINE

Na II. Nacionalnoj izložbi lipicanaca, među 60 grla, šampionom izložbe proglašen je pastuh 623 Conversano Zenta XV-2, u vlasništvu Marka Vrtarića iz Vrpolja.

“Tu tradiciju i njenu kvalitetu prepoznao je i svijet, jer od 2022. je na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta. To je još jedan znak da lipicanac ima i dobru budućnost”, dodao je Vrtarić.

Vlasniku šampionskog grla i najbolje plasiranima u sedam kolekcija nagrade su uručili ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać, ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Drago Solić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Hrvatski uzgoj u ukupnoj svjetskoj populaciji čini čak 18 posto, a trenutno više lipicanaca u uzgoju imaju samo Mađari (2.554 grla). Među članicama Svjetske federacije uzgajivača konja lipicanske pasmine LIF više od tisuću grla ima još je samo Slovenija (1.024 grla od kojih je 369 u vlasništvu državne Ergele Lipica). Tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu u ožujku 2017. upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Registrom su kao lokacijama kulturnog dobra obuhvaćene Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska županija. Na sjednici UNESCO-vog međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu 1. prosinca 2022. ‘Tradicije uzgoja lipicanaca – Lipizzan horse breeding traditions’ upisane su na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. UNESCO-v upis uzgoja lipicanaca kao nematerijalne kulturne baštine obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Italiju, Rumunjsku, Slovačku i Bosnu i Hercegovinu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: danas.hr | Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close