ZnanostTurizam

Na Humcu kod Jelse na Hvaru postavljena meteorska kamera i meterološka postaja!

BUDUĆI PARK TAMNOG NEBA

Nastavak suradnje Turističke zajednice i Općine Jelsa s Hrvatskim astronomskim savezom.


U nedjelju 20. prosinca 2020. završena je montaža i proradile su meteorska kamera Hrvatske odnosno sada Globalne meteorske mreže i meteorološka postaju na Humcu (Općina Jelsa, Hvar). Posao je bio prilično zahtjevan obzirom da je na zgradi poljoprivredne zadruge na Humcu prvo trebalo montirati stup pa solarno napajanje pa mobilni internet i tek potom meteorsku kameru i meteorološku postaju.

Meteorska kamera je u prvoj noći snimanja zabilježila 125 meteora od kojih je 72 pripadalo 7 poznatih meteorskih rojeva od čega su najbrojniji bili meteori iz radijanta u Berenikinoj kosi, njih ukupno 12.

Meteorsku kameru na Humcu je moguće pratiti na stranicama Globalne meteorske mreže na sljedećoj poveznici: http://istrastream.com/rms-gmn/?id=HR001H, a meteorološku postaju na servisima Weather Underground (https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IJELSA3) i Weather Cloud (https://app.weathercloud.net/map?#4836270489)

Hrvatski astronomski savez je opremu na Humcu montirao u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Jelsa kao nastavak aktivnosti koje su usmjerene na proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, a područje Humca međunarodnim parkom tamnog neba.

Montažu opreme na Humcu je odradio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević koji je osim montaže opreme, obavio i mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close