Lifestyle

Na današnji dan prije 77 godina preminuo je Nikola Tesla

Na današnji dan prije 77 godina preminuo je Nikola Tesla, slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar koji je ostavio veliki trag u našem društvu i načinu kako živimo.


Tesla je odrastao u Smiljanu i Gospiću, gdje je završio osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju, a svoj veliki talent pokazivao je od malih nogu. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik i očekivalo se da sin nastavi očevim stopama, no njegova majka Georgina nagovorila je supruga da Tesla studira tehniku umjesto bogoslovije.

Gotovo čitav život Tesla je proveo proveo je u SAD-u. Radio je u različitim tvrtkama i laboratorijima, među kojima su i one koje je sam osnovao. Patentirao je više od 700 izuma na području elektrotehnike i radiotehnike među kojima su izmjenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korištenje X zraka, laser…

Na vodopadima Niagare projektirao je prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju te prvu hrvatsku hidroelektranu na Krki, a bavio se mišlju da iskoristi gornje slojeve atmosfere za prijenos električne energije s jednog kraja svijeta na drugi.

Tesla je za svoje izume dobio mnoga priznanja, a 1917. godine dobio je Edisonovu medalju, najveću nagradu na području istraživanja elektrike u SAD. Po Tesli je nazvana međunarodna jedinica gustoće magnetskog toka, asteroid 2244 Tesla te krater na Mjesecu Tesla. Svake godine dodjeljuje se Nikola Tesla nagrada znanstvenicima i izumiteljima za izvanredan doprinos na području električne energije.

Teslu je za života pratio glas samotnjaka i ekscentrika. Nije ga zanimala slava, već izumi koji će promijeniti svijet. Posljednje godine života proveo je u hotelu New Yorker u New Yorku. Živio je u apartmanu broj 3327 na 33. katu, gdje je i preminuo 7. siječnja 1943. u 87. godini života.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close