VijestiTech

Na današnji dan održana prva utrka na kultnoj američkoj stazi Indianapolis

Originalna se kamena podloga pokazala preopasnom, bilo je 5 smrtnih slučajeva u prvoj sezoni, pa je 1910. dobila podlogu od 3,2 milijuna cigli, a uspjeh počinje 1911. utrkama od 200 krugova, odnosno ‘500 milja Indianapolisa’, piše autoportal.hr


Indianapolis Motor Speedway sagrađen je krajem prvog desetljeća 20. stoljeća, idejom da bi utrke automobila na zatvorenoj kružnoj stazi mogle privući velik broj gledatelja i postati profitabilne. Povijest je počela startom utrke balona početkom 1909., a i prva je automobilska utrka održana iste godine, na današnji dan.

Investicija skupine financijera na čelu s Carlom G. Fisherom u početku se suočavala s nizom problema. Originalna se kamena podloga pokazala preopasnom, zabilježeno je čak pet smrtnih slučajeva u prvoj sezoni, utrke su doživjele fijasko i činilo se da je projekt nastao po uzoru na britansku ovalnu stazu Brooklands osuđen na propast.

Fisher je ipak odlučio pokušati ponovo, na stazu je postavljen sloj od 3.2 milijuna cigli (što će joj dati legendarni nadimak Brickyard, premda je danas samo jedna mala traka na startno-ciljnoj ravnini podsjetnik na ciglene dane, a ostatak je pod asfaltom).

Tijekom 1910. nije bilo novih smrti, utrke su prolazile dobro, no publike nije bilo dovoljno, valjalo je smisliti nešto veliko. Odlučeno je 1911. održati veliku utrku, u kojoj će vozači morati prijeći čak 200 krugova, dakle točno 500 milja, za u ono doba nevjerojatnih 25.000 dolara nagrade.

Snažna je medijska kampanja privukla više od osamdeset tisuća ljudi na stazu, prijavljeno je preko četrdeset automobila, Henry Ford imenovan počasnim sucem… Na startu su se našli automobili čak dvadeset i tri različita proizvođača, a zanimljivo je primijetiti da su od svih njih danas na životu samo još tri: Buick, Fiat i Mercedes.

No to je neka druga priča, ona o Indy 500, a mi smo se danas prisjetili toga da je Indianapolis Motor Speedway postojao i prije nje.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Željko Marušić/autoportal.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close