VijestiTehnologija

Na današnji dan 25.8.1991. Michael Schumacher prvi put nastupio u Formuli 1

Startao je na VN Belgije, jer je Jordanov vozač Bertrand Gacho, nakon svađe s vozačem taksija, završio u britanskom zatvoru. Osvojio je sedmo startno mjesto, ali je u utrci odustao zbog kvara na spojci, piše autoportal


U tjednima koji su prethodili Velikoj nagradi Belgije 1991. glavna priča bila je momčad Jordana, odnosno njihov vozač Bertrand Gachot, koji se nakon svađe s vozačem taksija završio u britanskom zatvoru. Eddie Jordan, koji je te godine ušao u svijet Formule 1, hitno je morao pronaći zamjenskog vozača te je odlučio priliku dati mladom Nijemcu Michaelu Schumacheru, jednoj od iz utrka prototipova već dobro poznatih ‘Mercedesovih beba’.

Odabir se pokazao kao pun pogodak, jer je Schumacher već na treninzima počeo postizati vrlo kompetitivna vremena, a za samu se utrku kvalificirao kao sjajan sedmi, četiri mjesta ispred iskusnog momčadskog kolege Andree de Cesarisa. Bilo je u povijesti i boljih debitanata, no svim detaljima tijekom tih dana Schumacher je ostavio sjajan dojam i postao glavna priča u paddocku, nadolazeća zvijezda.

U samoj je utrci Schumacherovo kvačilo izdržalo samo nekoliko zavoja i Nijemac je bio prvi vozač koji je odustao, no poruka je već odaslana. Utrku je osvojio Senna, koji je uspio dovući auto do cilja, dok su glavni konkurenti, Prost, Alesi i Mansell redom odustajali zbog kvarova. No ono što se dogodilo neposredno nakon utrke dio je legende. Jordan je, uvjeren da ima važeći ugovor sa Schumacherom, planirao zadržati ga do kraja sezone, no na startu iduće utrke Nijemac se pojavio u Benettonu, pokazujući da oni koji imaju više novaca i bolje odvjetnike lako mogu važeći ugovor napraviti nevažećim.

Razočarani Irac tada je za moćnike uglednijih i jačih momčadi skovao izraz ‘Klub pirana’, koji je sve do danas ostao uobičajen naziv za establishment Formule 1. Kolateralna je žrtva bio i simpatični Brazilac Roberto Moreno, koji je utrku u Spa završio četvrti i ostvario jedini najbrži krug karijere, no dobio je nogu iz Benettona kako bi se napravilo mjesta Schumacheru, te nikada više u karijeri nije osvojio ni boda.

Nažalost, nakon što je krajem 2013. teško stradao pri skijanju na francuskim Alpama, dugo je bio u komi, a stanje mu je i dalje loše, neizvjesno.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: autoportal.hr

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close