VijestiSport

Na današnji dan 1969. rođen Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1

Na današnji dan 1969. rođen Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, najveći vozač svih vremena, koji je, nažalost, još uvijek u teškom, neizvjesnom stanju, nakon nesreće na skijanju 29. prosinca 2013. u francuskim Alpama, piše autoportal.hr.


Jedan od najuspješnijih, ali i najkontroverznijih vozača u povijesti utrka, Michael Schumacher, rođen je na današnji dan 1969. u mjestu Hürth pored Kölna.

Zanimljivo, taj grad od pedesetak tisuća stanovnika rodno je mjesto i grofa Wolfganga von Tripsa, do Schumacherove pojave najuspješnijeg njemačkog vozača u povijesti Formule 1.

Nakon uspješnih nastupa u manjim kategorijama i medijske promocije kao jedne od ‘Mercedesovih beba’ u utrkama izdržljivosti, Schumacher je dobio priliku za debi u Formuli 1 kod Eddieja Jordana u Spa 1991. i objeručke je zgrabio.

Senzacionalno sedmo mjesto na treningu bilo je početak uzlazne putanje karijere, koja će, nakon što ga Benneton otme Jordanu netom iza tog prvog nastupa, biti okrunjena s dva naslova prvaka 1994. i 1995. Senzacionalan i bogato plaćen prelazak u Ferrari nakon osvajanja druge titule dovest će do stvaranja najuspješnije kombinacije vozača i momčadi u povijesti Formule 1.

Put prema zvijezdama počeo je titulama svjetskog prvaka u Formuli 1, osvojenim zeleno-šarenim bolidima Benetton, 1994. s Fordovim i 1995. s Renaultovim motorom

Od 1996. do 2006. Schumacher je nastupao za Scuderiju, a od 2000. do 2004. osvojio i pet uzastopnih naslova svjetskog prvaka. Taj rekord, vjerojatno, nitko, nikada neće oboriti!

Sedam titula i 91 pobjeda učinili su ga statistički najuspješnijim vozačem u povijesti Formule 1, a niz obilato publiciranih incidenata u kojima je optužen za opasnu, prljavu vožnju ili namjerno udaranje protivnika polarizirali su mišljenje.

Izvor: Wikimedia Commons

Nikada se ranije ni kasnije nije nekog vozača toliko obožavalo ili mrzilo, gotovo da i nije bilo srednje struje. Nakon gotovo pa prisilnog povlačenja na kraju sezone 2006. Schumacher ipak nije izdržao bez utrka te se vratio u Mercedes-Benz, gdje je nastupao od 2010. do 2012., bez zapaženijih rezultata.

Možda su upravo te tri sezone, u kojima je bilo jasno da se više ne može  nositi s od sebe i po dvadesetak godina mlađim vozačima, pomogle da ga se počne shvaćati objektivnije.

Schumacher nije niti nedodirljivo vozačko božanstvo bez mane niti ‘pokvarenjak’ koji je smicalicama, a bez talenta došao do rezultata, nego neprijeporno sjajan vozač koji je obilježio jednu nažalost ne baš toliko sjajnu epohu u povijesti Formule 1.

Nažalost, 29. prosinca 2013. na skijanju u francuskim Alpama, neoprezno skrenuvši izvan obilježene staze, pao je i teško se ozlijedio. Zbog jakog udarca u kamen, premda je nosio zaštitnu kacigu, zadobio je višestruku frakturu lubanje.

U procesu inducirane kome dvaput je operiran, ali otada se nije uspio (potpuno) oporaviti. Informacije o trenutačnom stanju i perspektivama oporavka obitelj drži dalje od javnosti.

U braku s Corinom, od 1995., Michael Schumacher ima 21-godišnju kćer Ginu Mariju i 19-godišnjeg sina Micka, koji je u sportskoj karijeri krenuo očevim stopama…

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: autoportal.hr | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close