VijestiTehnologija

Na današnji dan, 14. kolovoza 1893., Francuzi uveli registarske tablice za automobile

Drugi su, 1896., bili Nijemci, Nizozemci su ih 1898. unificirali na nacionalnoj razini, a kod nas postale su obvezne 1911., uredbom o izgledu i dimenzijama tablica unutar Austro-Ugarske, piše autoportal.


Samo sedam godina je prošlo od izuma automobila do uvođenja prvih registarskih oznaka. Karl Benz je 1886. predstavio svoj Patent-Motorwagen, a na današnji dan, 14. kolovoza 1993., Francuzi su počeli koristiti automobilske tablice. Tri godine kasnije isto su učinili i Nijemci, dok su 1898. Nizozemci prvi predstavili automobilske oznake na nacionalnoj razini, a nazvali su ih ‘vozačka dozvola’.

Kada su Nizozemci 1906. odlučili promijeniti način numeriranja tablica, u državi je bio registriran 2001 automobil. Španjolci su s pričom krenuli 1900., no u sljedećih pet godina u cijeloj državi registrirano je samo 256 vozila. To samo pokazuje kako su u to vrijeme automobili bili rijetki te su ih mogli imati samo bogataši. Amerikanci su kasnili za Europom, tek 1901. uveli su tablice.

U početku registarske oznake nisu izdavale države, nego su ih vlasnici morali izraditi sami. Massachusetts je 1903. bila prva američka savezna država, koja je izdavala tablice. Malo tih oznaka danas je ostalo sačuvano. Danas se izrađuju od aluminija, no one s kraja 19. stoljeća koristile su manje izdržljive materijale poput kartona. Soja, koža, porculan, koji se pekao na željeznoj pločici ili keramika bili su prvi materijali od kojih su se izrađivale tablice. Bile su krhke i nepraktične te su se često lomile.

 

 

Izvor / Foto: autoportal.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close