Vijesti

Na besplatnom pregledu u Gospiću otkriveno 14 suspektnih madeža

U Gospiću su danas obavljena čak 72 besplatna dermatološka pregleda madeža. Otkriveno je 14 sumnjivih madeža, od kojih su 2 suspektna melanoma i jedan bazocelularni karcinom.


Pacijenti kod kojih je utvrđena suspekcija ili sumnja na melanom, upućeni su na daljnje pretrage. STOP SHOP, jedan od vodećih lanaca retail parkova u Hrvatskoj, uz podršku Udruge Zdravi pod suncem, organizirao je besplatne dermatološke preglede madeža u sklopu javnozdravstvene kampanje „STOP! Pregledaj se!“, koja će, nakon Gospića, sutra posjetiti i Kaštel Sućurac.

Prekomjerno izlaganje suncu povećava rizik od nastanka melanoma ili drugih tumora kože. Dolaskom ljeta, vrućine i sunčanih dana, veoma je važna adekvatna zaštita od sunca, ali potrebno je i osvijestiti građane o svim štetnim utjecajima sunca. Naime, Hrvatska je četvrta u Europi po smrtnosti od melanoma. Ako se otkrije na vrijeme, rak kože može se izliječiti u 99 % slučajeva. Melanom se može brzo širiti, ali rani pregled i kirurško uklanjanje često su dovoljni za izlječenje. Rani znakovi melanoma uključuju promjene u boji, obliku ili veličini madeža te pojavu drugih promjena na koži.

Zbog toga je izuzetno važno redovito pregledavati madeže i odmah potražiti savjet liječnika u slučaju promjena. Upravo zato, STOP SHOP je pokrenuo javnozdravstvenu kampanju pregleda madeža „STOP! Pregledaj se!“, u kojoj su se pridružili dermatolozi iz Udruge Zdravi pod suncem. Cilj ove kampanje je povećati svijest o važnosti ranog otkrivanja melanoma te omogućiti besplatne preglede madeža što većem broju ljudi.

Pokretanjem ove javnozdravstvene akcije jedan od vodećih lanaca retail parkova u Hrvatskoj dodatno doprinosi zdravlju zajednica u kojima posluje. Uz otvaranje novih radnih mjesta, STOP SHOP brine o zdravlju i kvaliteti života svojih sugrađana. STOP SHOP prepoznaje svoju društvenu odgovornost i kontinuirano ulaže u projekte, koji doprinose boljem zdravlju i dobrobiti građana.

STOP SHOP besplatne preglede madeža provodi i sutra u sklopu svog retail parka u Kaštel Sućurcu, od 15 do 20 sati. Pozivamo sve zainteresirane građane da iskoriste ovu priliku i brinu o svom zdravlju. Dodatne informacije o kampanji i terminima pregleda mogu se pronaći i na službenoj web stranici STOP SHOP-a.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close