Događanja

Muzejski portal dokazuje da muzeji nisu dosadni

Muzejski portal Hrvatskog muzejskog društva, koji omogućuje brzo online pretraživanje svih događanja muzeja i galerija iz cijele Hrvatske, pokazat će da muzeji nisu dosadno, već dinamično i ugodno mjesto kojemu će se posjetitelji uvijek rado vraćati, rečeno je u petak na predstavljanju u Muzeju Mimara.


‘Još se borimo s predrasudama da su muzeji dosadno mjesto, a Muzejski portal dokazuje da to nije tako’, rekao je Danko Dujmović, koji je uz Jelenu Hotko, Anu Filep i Petru Braun urednik Portala.

‘Portal pokazuje da muzeji mogu biti mjesto za ugodan boravak kojemu se posjetitelji svih dobi mogu uvijek vraćati, kako se u njima može kreativno stvarati, učiti kroz igru i zabavu ili početi otkrivati značaj baštine’, dodao je.

Objasnio je kako se pokretanjem portala prije skoro godinu dana željela poboljšati komunikacija muzeja i posjetitelja, ali i olakšati nastavnicima planiranje posjeta muzejima, s obzirom da velik broj njih ‘ne zna što muzejski pedagozi rade i što muzeji rade prema van’.

Do danas je registrirano 53 muzeja koji nude više od 140 aktivnosti, kreativne i tematske radionice, stručna vodstva, predavanja, projekcije, promocije, igraonice i ostala događanja za različitu starosnu dob, od predškolskog uzrasta do umirovljenika.
Po riječima Jelene Hotko, Muzejski portal je najbolji pokazatelj kako muzealci rade punom parom cijele godine, koliko su muzeji aktualni i koliko se muzejski pedagozi trude ne bi li posjetiteljima na najbolji mogući način prilagodili sadržaje i ponudili učenje na neformalan način u baštinskim ustanovama.

‘Vjerujem da je ovo jedna od onih platformi za koju ćemo se pitati kako smo mogli bez nje, već imamo odlične reakcije muzealaca i korisnika, a želja nam je da se s vremenom uključe sve galerije, muzeji i baštinske ustanove u Hrvatskoj’, istaknula je Hotko, dodavši da se zbog bolje preglednosti sve što više nije aktualno s portala briše.

Projekt je ostvaren u suradnji muzejskih pedagoga i ostalih muzejskih stručnjaka. Namijenjen je ponajprije nastavnicima i predškolskim odgajateljima radi čvršćeg povezivanja te lakšeg uključivanja posjeta muzejima u nastavne planove i programe, ali i svim ciljanim skupinama muzejskih posjetitelja. Kao mrežni katalog može se pretraživati na muzejski-portal.hrmud.hr, a novosti objavljuje i na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru.


Tekst: tportal.hr

Foto: wikimedia commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close