ScenaTurizam

Muzej Like u Gospiću: Objedinjuje i skrbi o svim područjima iz burne i bogate prošlosti ličkog prostora

Muzej Like Gospić osnovan je davne 1958. godine, a od 1965. nalazi se u današnjoj zgradi – spomeniku kulture,  građenom koncem 18. stoljeća /1789.g./ kao ured i stan general pukovnika Ličke pukovnije u vrijeme Vojne krajine.


Od trenutka osnutka je kao Muzej Općine Gospić, a 1970.g. prerasta u regionalni muzej, odnosno od tada skrbi za svu pokretnu spomeničku baštinu te za nepokretne spomenike kulture na području regije Like, danas kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije.

Prema kategorizaciji, Muzej Like Gospić pripada skupini kompleksnih muzeja, što znači da unutar svoje institucije objedinjuje i skrbi o svim područjima iz burne i bogate prošlosti ličkog prostora:

*Arheološki odjel s pripadajućim Lapidarijem,
*Numizmatički odjel,
*Kulturno povijesni odjel s pripadajućom Zbirkom oružja i Zbirkom pokućstva,
*Etnografski odjel,
*Galerijski odjel.

Jedna od posebnosti ovog Muzeja je jedina na području Županije tradicionalna likovna manifestacija Ličkog likovnog anala ili popularno nazvanog Likanale, koja od 1966. godine neprekidno okuplja velik broj renomiranih umjetnika – slikara, kipara, grafičara, keramičara… koji su osebujnim vezama utkani u ove prostore, a čija djela tvore bogat galerijski Fundus Muzeja.

Muzej je do sada sudjelovao ili provodio brojna arheološka istraživanja /Konjsko Brdo 1975.; Kosinjska dolina 1987-1989.; Jankuša pećina 1988.; Bužim 1996.; Žuta Lokva 1996-2001.; Lički Novi 1999.; Mušaluk 2001.; na području Udbine – sv. Marko 1996.-2000.; katedrale sv. Jakova 2000-2010.; sv. Nikole 2005.; Gradine 2008-2010.; Široka Kula 2008.; Gospić 2008.; Otočac 2005.  i 2010.; Prozor 2009.; Lipova glavica 2004.  i 2009.; Smiljan 2005.-2010./. Uz započeta istraživanja  iz srednjovjekovnog razdoblja, planirana su istraživanja i na drugim brojnim lokalitetima. Istovremeno, kontinuirano se provodi rekognosciranje i nadzor nad arheološkom baštinom Like.

Za posjetitelje su otvoreni sljedeći postavi unutar Muzeja:

Stalni postav arheologije Terra viva kojim se objedinjuje sveukupna slika Like od pretpovijesti do konca srednjeg vijeka, odnosno turske vladavine.

Stalni postav etnografije nalazi se unutar muzejskog dvorišta, u posebnoj, tradicionalnoj ličkoj kući brvnašici sa šimlom kao pokrovom i pripadajućim interijernim uređenjem, koji uz manje izmjene prati tradicionalna događanja tijekom godišnjih doba.

Stalni galerijski postav pod nazivom Iz fundusa Galerijskog odjela, 19. i 20. stoljeće  predstavlja izbor djela iz galerijskog fundusa, raspoređenog u nekoliko cjelina, odnosno izloženog u pet prostorija na I. katu Muzeja. Između ostalih, tu su djela M. Kraljevića, N. Mašića, M. Uzelca, L. Rupčića, M. Tartaglie, Z. Šulentića, Z. Price, E. Murtića, O. Glihe, I. Šebalja, J. Knifera, S. Golca, P. Dolića i dr.

 

Više čitajte na gospic.hr


 

Foto:hkv.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close