KulturaIzdvojeno

Muzej Gacke objavio dovršetak konzervacije dijela zida starog grada Otočca

ZANIMLJIVO

Iz otočkog Muzeja Gacke jučer su izvijestili o konzervaciji jednog dijela zida starog grada Otočca, srednjovjekovnog utvrđenog grada koji se nalazi u donjem gradu.

Stari grad Otočac podignut je u 13. i 14. stoljeću kao obrambeni grad na prirodnom uzvišenju – otočiću – koje je sa svih strana bilo okruženo rijekom Gackom. Bitnu ulogu imao je i u srednjem vijeku i u periodu postojanja Vojne krajine koja je dijelila Austro-Ugarsku Monarhiju i Osmansko Carstvo.

Tijekom arheoloških istraživanja provođenih od 2012. do 2019. godine pod vodstvom Tatjane Kolak iz Muzeja Like otkopano je, između ostalog, oko 20 metara sjevernog zida s kulom, djelomično očuvanog s vanjske i unutrašnje strane. Deset godina nakon početka arheoloških istraživanja uz financijsku potporu Grada Otočca i u suradnji s tvrtkom Travej d.o.o. izvršeni su radovi konzervacije sjevernog zida starog grada Otočca. Radovi su obuhvatili čišćenje zida od naslaga morta, zemlje i korova, prikupljanje izvornog kamena koji je deponiran prilikom ranijih istraživanja te učvršćivanje i djelomičnu rekonstrukciju vanjskog i unutrašnjeg lica zida te ispune zida. Kamen koji je u zid ugrađen tijekom konzervacije recikliran je s arheološkog nalazišta te je iste klesarske obrade kao izvorni, a radovi konzervacije spriječili su daljnje propadanje zida. U sljedećem zahvatu bit će izvršena sanacija ostataka pravokutne kule koja se nastavlja na zid. Donosimo nekoliko fotografija (djelomično) obnovljenog zida starog grada Otočca! #muzejgacke – kažu u Muzeju.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close