VijestiZdravlje

Muški mozak je tri godine “stariji” od ženskog

Svi smo čuli za izraz “mlad u srcu”, no što je s “mladima u mozgu”? Nova studija upućuje na to da je, bar po jednome mjerilu, ženski mozak biološki mlađi od mozga muškarca iste dobi.


Znanstvenici su analizirali snimke mozga 200 odraslih osoba, posebno vodeći računa o smjernicama metabolizma mozga za koje je poznato da se mijenjaju s godinama.

Na temelju raznih metaboličkih razina su ustanovili da je ženski mozak u prosjeku tri godine “mlađi” od mozga muškarca iste životne dobi.

Tijekom studije u kojoj su sudjelovala osamdesetčetvorica muškarca i 121 žena, ispitanici su podvrgnuti pozitronskoj emisijskoj tomografiji  (PET/CT) kako bi se izmjerio protok glukoze i kisika u njihovu mozgu.

Poznato je da je mozgu šećer potreban kao gorivo. Način na koji mozak metabolizira glukozu upućuje na to kolika je njegova metabolička starost.

Ispitanici su imali između 20 i 80 godina, a rezultati istraživanja su pokazali da je mozak žena metabolički mlađi od mozga njihovih suispitanika.

Algoritmi su pokazali da je mozak ispitanica bio oko 3,8 godina britkiji u odnosu na njihovu kronološku dob, dok su muškarci djelovali 2,4 godine starije od svoje kronološke dobi.

Podaci su objavljeni u stručnome časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Znanstvenici su zamijetili i to da se relativna “metabolička mladost” ženskog mozga poklapa s nešto dužim životnim vijekom u žena, u usporedbi s muškarcima.

“Ne možemo reći da muški mozak brže stari”, kaže jedan od autora studije Manu Goyal, docent radiolog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu. “Pri ‘ulasku’ u zrelo životno doba njihov je mozak stariji za oko tri godine i to traje do kraja života”. 

Jedna od mogućih teorija je da hormoni oblikuju metabolizam mozga u mlađoj životnoj dobi, oblikujući ženski mozak po mlađem obrascu u odnosu na muški, koji se razvija kasnije.

Metabolički “mlađi” mozak ženama može pružiti “određeni stupanj otpornosti na promjene povezane sa starenjem”, smatraju znanstvenici.

Nadaju se da će uspjeti otkriti imaju li metaboličke razlike između muškog i ženskog mozga zaštitnu ulogu kod žena. Istodobno su ustanovili da žene pokazuju bolje rezultate kada su posrijedi kognitivni testovi razumijevanja i pamćenja, kao i na testovima rješavanja raznih zadataka.

Jedan od razloga zbog kojih je kod žena kognitivno propadanje mozga manje izraženo u kasnijoj životnoj dobi je to što je njihov mozak efektivno mlađi, kazao je Goyal.

Znanstvenik kaže da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjela ova razlika u ‘starosti’ mozga među spolovima te da bi se pokušalo ustanoviti utječe li ono na rizik od obolijevanja od bolesti mozga koje se vezuju uz životnu dob, poput Alzheimerove bolesti.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close