Zdravlje

Muški i ženski poslovi ne postoje: Hrvatska dobila prvu neurokirurginju

Iako neurokirurgija ne slovi kao grana gdje egzistiraju žene, uvijek postoje iznimke. Koliko se trud isplati donosi sljedeća priča. Hrvatska odnedavno ima prvu neurokirurginju, a nadamo se ne i posljednju.


Na našim prostorima zasigurno postoji pozamašan broj uglednih liječnika. Krasi ih dugogodišnje iskustvo i izvrsnost u poslu. Medicina nije egzaktna znanost i liječnička praksa jedna je od sklonijih promjenama. Ističemo kako su neke od grana medicine još uvijek predodređene za mušku populaciju, no iznimke nikada nisu isključive.

Neurokirurgija kao kirurška disciplina nesrazmjerno je drastična i bez prostora za oporavak. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj neurokirurzi su nerijetko muškarci. Kada je riječ o ženama prva dozvola za vođenje kirurške službe izdana je u talijanskoj pokrajini Salerno davne 1321., a danas u 21. stoljeću Hrvatska ima prvu ženu neurokirurginju. Prije nekoliko dana doktorirala je Nikolina Sesar koja je sa svojih 33 godine uspjela ostvariti svoj dugogodišnji san. Rođena je Zadranka, a trenutno živi i radi u Zagrebu. Stalno je zaposlena u KBC – u Sestara milosrdnica. Nikolina je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine. Nedugo nakon diplome mogla je učiti od najboljih, pa je tako godinu dana imala priliku usvajati znanja od svjetski priznate neurokirurginje – prof. Evelyn Emery. Osim u Sveučilišnoj bolnici u Caenu u Francuskoj, imala je priliku biti i dio kirurškog tima instituta u Hanoveru i Sveučilišne bolnice u Padovi. Ipak, nedugo zatim Sesar je odabrala Hrvatsku kao odredište na kojem će graditi svoju već započetu karijeru.

Osvrće se na uvjete rada vani navodeći kako iziskuju puno odricanja, no isto tako bez zadrške komentira nepodobnu situaciju koja vlada u Hrvatskim bolnicama. Hrvatsko zdravstvo ima problema s nedostatkom resursa u obliku materijala potrebnog za izvođenje, pa tako određeni modeli operacija na mjesečnoj bazi nisu izvedivi. To je svakako problem za mlade ljude, koji su voljni i žele učiti, a možda je baš to razlog zašto sve više pribjegavaju svjetskim zdravstvenim ustanovama. Kako se u Hrvatskoj potencijal ipak prepoznaje dokazao je i prof. dr. sc. Krešimir Rotim koji je Nikolinu zamijetio još prije sedam godina. Zbog suradnje s Krešimirom Rotimom i timom koji djeluje na svjetskoj razini ostaje u Hrvatskoj kao prva neurokirurginja ovih prostora.

Svestrana Nikolina govori četiri svjetska jezika i ima položen ispit za nadležnog liječnika hrvatskog ronilačkog društva. Malo slobodnog vremena kojeg ima koristi za fotografiranje, a svoj kreativni rad i izlaže.

Možda ovo bude motivirajuće svim mladim ženama koje imaju želju uroniti u muške poslove. Nije važno kojeg ste spola, već ustrajnost i želja za uspjehom. Nikolina je još jedan dokaz da norme nametnute od strane društva nikako ne bi trebale biti prepreka.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close