Lifestyle

Muškarci i žene su ljubomorni na drukčiji način

Evolucija igra veliku ulogu u tome, kaže isto istraživanje.

Otkad postoje ljudske veze, postoji i ljubomora, a zanimljivo je da su pripadnici oba spola ljubomorni iz sasvim drukčijih razloga. Prijašnje studije su tako otkrile da su muškarci više uznemireni idejom seksualne nevjere (čak i kad nema emocija), a žene su više uznemirene idejom emocionalne nevjere (čak i kad npr. nije uključen tjelesni kontakt).

Istraživači sa Sveučilišta Chapman i UCLA nedavno su ponovili spomenuto ispitivanje i došli do zanimljivih rezultata.

Proveli su istraživanje u četiri različite grupe (heteroseksualni muškarci i žene, kao i homoseksualni muškarci i žene), a prema njihovim rezultatima objavljenim u časopisu Archives of Sexual Behavior, gore spomenuta teorija drži vodu. Većina hetero muškaraca kazala je da im je ideja da njihova partnerica ima seksualni odnos s nekim više neprihvatljiva nego preljub koji se bazira samo na emocijama.

Tko je dakle kriv zbog ovih rezultata? U biti, kažu znanstvenici, sve je zacrtano u evoluciji. Evolucija muškarcima diktira zabrinutost za to da se njihova DNA prenese na potomstvo! Dakle ideja o drugom muškarcu koji će svoje gene prenijeti na njihovu partnericu oduvijek je bila (a očigledno još uvijek jest) vrlo uznemirujuća.

S druge strane, žene imaju tendenciju više se baviti odgojem djece – u evolucijskom smislu. Jer ako je partner otišao ili nije nazočan emocionalno, stope preživljavanja potomstva su znatno niže, barem prema evoluciji!

Naravno, sve ovo zvuči vrlo konzervativno u današnjem svijetu te ovu teoriju treba uzeti u obzir s velikom rezervom i zbog drugih čimbenika koji nas određuju.


 

Foto: žena.hr
Tekst: Tportal


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close