VijestiZdravlje

Muškarci bi trebali postati očevi do 40. godine?

U medicinskim studijama, ali i običnim životnim razgovorima, najčešće se spominje biološki sat žena. Sada su i muškarci upozoreni da ako žele postati očevi, to učine do 40. godine jer će nakon toga njihova djeca imati veći rizik od dobivanja ozbiljnih bolesti. Specijalisti za plodnost objavili su da muškarci nisu imuni na reproduktivno starenje kao što se ranije mislilo.


Savjetovali su ih da kompletiraju svoju obitelj do 40. godine kako bi smanjili šansu da njihova djeca obole od Downovog sindroma, autizma ili mentalnih bolesti.

U studiji je analiziran utjecaj očevih godina i način života na djetetovo zdravlje. Između ostalog, navodi se kako muškarci od 40. i više godina imaju šest puta veću šansu da imaju autističnu djecu nego očevi mlađi od 30. godina.

Smatra se da sperma s godinama postaje oštećenija.

Prenosi se na sljedeće generacije

“Naša studija pokazuje da se očev životni stil i njegova dob mogu odraziti u molekulama koje kontroliraju funkciju gena”, rekla je Joanna Kitlinska, izvanredni profesor na Sveučilištu Georgetown.

Zabrinjavajuće je to što se neki efekti prenose na sljedeće generacije te bi ovim bolestima mogli biti pogođeni i unuci.

Također, studija je upozorila da količine alkohola koje muškarci piju mogu utjecati na djecu.

Bebi može biti dignosticiran Fetalni alkoholni spektar poremećaja koji uzrokuje probleme s koncetracijom, hiperaktivnošću i slabom koordinacijom, i u slučajevima u kojima majka nije pila.

Konzumiranje alkohola povezano je i s manjim mozgovima beba, te nižom inteligencijom.

Studija je objavljena u američkom magazinu Stem Cells.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close