VijestiZdravlje

MUP: Tri osobe teško ozlijeđene pirotehnikom, dvije vatrenim oružjem

Silvestarski dan i novogodišnje jutro većinom mirno, ali ipak uz teške ozljede zbog uporabe pirotehnike


U protekla 24 sata koja uključuju silvestarski dan i novogodišnje jutro na području Republike Hrvatske evidentirano je ukupno 129 kaznenih djela odnosno evidentirano je manje kaznenih djela nego što je uobičajeno.

U najvećem dijelu Hrvatske kao što su područja zagrebačke, istarske, ličko-senjske, zadarske, sisačko-moslavačke, varaždinske, koprivničko-križevačke, dubrovačko-neretvanske, brodsko-posavske i međimurske policijske uprave, nisu evidentirani značajni sigurnosni događaji kao niti ozljeđivanja osoba.

Međutim, unatoč mnogobrojnim apelima građanima da se suzdržimo od uporabe pirotehnike, posebice uvažavajući negativan utjecaj za psihičko zdravlje ljudi, na području Hrvatske su uslijed upotrebe pirotehnike i oružja teško ozlijeđene tri osobe, dok su dvije osobe zadobile za sada neutvrđene ozljede zbog uporabe vatrenog oružja.

Ozljeđivanja ljudi

Na području primorsko-goranske policijske uprave, u mjestu Srdoč, teško je ozlijeđen 34-godišnjak koji je na svom balkonu aktivirao pirotehničko sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci, dok je u Splitu zbog teške ozljede šake hospitaliziran 36-godišnjak. Treće teško ozljeđivanje dogodilo se na području Karlovca gdje 24-godišnjak uslijed eksplozije petarde u ruci teško ozlijeđen. U opisanim slučajevima iz Splita i Rijeke posljedice su amputacije dijelova prstiju.

Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstava!

Oštećenja objekata

Također uslijed upotrebe pirotehničkih sredstava na dva stambena objekata nastala su manja oštećenja na području Splita i na području Zagreba, dok su na istim područjima na jednom stambenom objektu i osobnom vozilo nastala oštećenja uslijed požara. Uzrok požara utvrditi će se nakon završetka očevida.

Uporaba vatrenog oružja

Na području bjelovarsko-bilogorske policijske uprave, na za sada neutvrđeni način, došlo je do propucavanja i teškog ozljeđivanja stopala 25-godišnjaka, a sve okolnosti će se utvrditi kriminalističkim istraživanjem koje je u tijelu.

Također, na području Osijeka, uslijed nestručnog rukovanja oružjem kojeg legalno posjeduje lakše je ozlijeđen 26-godišnjak, a sve okolnosti događaja utvrđuju se kriminalističkim istraživanjem koje traje.

Nepoštivanje odluka Stožera

Vezano za nepoštivanje odluka stožera, zabilježeno je jedno okupljanje koje je održano protivno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a koje je na području Klisa organizirao 40-godišnjak. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close