Lifestyle

MUP-ov specijalac iz Otočca čeka pravdu gotovo punih šest godina

Danijel Perišić (41) iz Otočca je 8. studenog 2013. samo je čudom preživio tešku nesreću tijekom padobranske obuke na sportskom aerodromu Lučko.


Općinski sud u Gospiću presudio je nepravomoćno da mu poslodavac, Ministarstvo unutarnjih poslova, čiji je bio specijalac na padobranskoj obuci, ima isplatiti nešto više od 350.000 kuna odštete – od toga 261.400 kuna nematerijalne štete, 32.000 kuna materijalne štete, 54.000 kuna troškova postupka, a dosuđena mu je i mjesečna renta od 450 kuna, kao i jednokratna isplata od 12.600 kuna zaostalih obroka po toj osnovi, sve to skupa s kamatama, piše Jutarnji list.

No, MUP je uložio žalbu smatrajući da je nesreći pridonio i sam Perišić.

On je tada, kao 36-godišnjak, obavio prva dva padobranska skoka, a dan kasnije morao je obaviti još dva. Prvi je prošao u redu, a drugi ga je umalo koštao života. Na 1200 metara zrakoplov je prilagodio brzinu i padobranci su krenuli s iskakanjem. Stariji padobranac prvi je krenuo skakati, ali oko noge mu se pritom zaplela gurtna Danijela Perišića, koji je trebao iskakati nakon njega.

Aktivirao je Perišićev padobran koji se napuhao i povukao ga van. On pritom udara u okvir vrata te u bočnu stranu zrakoplova, pri čemu su mu doslovno smrskana rebra i leđni mišić, a lopatica i kralježak također su teško stradali.

Vrh padobrana se proparao na avion, Perišić je padao velikom brzinom potpuno svjestan, ali teško ozlijeđen i s lijevom rukom koju nije mogao pomicati nemoćan da učini bilo što spasonosno u tom trenutku. Osim toga, slomljena mu je bila lijeva ručica za upravljanje. Zbog ozljeda nije mogao odbaciti glavni padobran i aktivirati pomoćni, a brzina pada bila je sve veća.

“Osjetio sam crnilo pred očima i pomislio da mi je pukla kičma. Otežano sam disao, imao sam jake bolove u prsištu. Pokušao sam micati nogama. Kada sam pogledao gore, vidio sam da mi je padobran otvoren. Uzeo sam nemoćnu lijevu ruku desnom i zaglavio u špagice, a desnom potom uzeo ručku. Instinktivno sam pokušao upravljati padobranom, ali ga nisam mogao usporiti”, ispričao je Perišić tijekom sudskog postupka, a prenosi Jutarnji list.

Udar je bio žestok i bolan – nekoliko puta se odbio od tla. Život mu je spašen u KBC-u Zagreb. Danijel Perišić danas je djelatnik MUP-a, brine se o bolesnoj supruzi, prehranjuje troje male djece i – čeka pravdu gotovo punih šest godina.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Borna Filic/PIXSELL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close