AutomotoVijesti

MUP objavio nove lokacije u Ličko-senjskoj županiji na kojima će postaviti kamere za nadzor brzine

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana dovršilo popis lokacija na koje će postaviti fiksne kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Do kraja godine sva 122 kućišta, u koja će se premještati ukupno 59 novih kamera, bit će postavljena u cijeloj Hrvatskoj, doznaje Večernji list.


Još 100 ručnih uređaja
 Uređaji će se, prema sigurnosnoj situaciji, seliti s jednog mjesta na drugo, koristeći se kućištima koja se nalaze na svakoj od lokacija, dok će prazna kućišta obavljati svoju preventivnu funkciju. Ovaj “kontingent” fiksnih kamera za nadzor brzine bit će raspoređen na 17 policijskih uprava. Nove su kamere zaobišle jedino prometnice na području Policijske uprave zagrebačke, primorsko-goranske i karlovačke, ali ondje su postavljene još prije.

Kamere će ubuduće snimati u Biogradu na moru, Pakoštanima, Vodicama, Pirovcu, Dubrovniku, Metkoviću, Orebiću, Imotskom, Gospiću, Korenici, Senju, Rovinju, Poreču, Šenkovcu, Nedelišću, Piškorevcima, Sisku, Kutini, Bjelovaru, Daruvaru, Pitomači, Virovitici, Slatini, Koprivnici, Novigradu Podravskom, Vinkovcima, Boboti, Sibinju, Pakracu, Krapini…

Za odabir lokacija presudni su bili, objašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom. 
Još 16 kamera i 28 kućišta na isto toliko lokacija bit će postavljeno u prvom dijelu sljedeće godine. 
 Tako će biti ispunjen lani potpisan 53 milijuna kuna vrijedan ugovor o nabavi uređaja za mjerenje brzine, a koji, osim fiksnih kamera, podrazumijeva i nabavku 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja.

Što se pak tiče fiksnih kamera, one imaju mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora, a brzina koju “love” ide od 30 do 250 kilometara na sat. Snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera. Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe iznimno niske i iznimno visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.

Iako su fiksni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni prije svega radi nadzora brzine kretanja vozila, moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja, poput korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te nevezanja sigurnosnim pojasom.

Kamere u Ličko-senjskoj županiji će se seliti po novim navedenim lokacijama:

PU LIČKO-SENJSKA:

1. GOSPIĆ, Budačka ulica kod kbr. 281 (D25)
2. KORENICA, Ulica Josipa Jovića kod kbr. 45A (D1)
3. KORENICA, Ulica Vranovača kod kbr. 30/3 (D1)
4. SENJ, Ulica Filipa Vukasovića (D8)
5. SVETI JURAJ, Ulica Varoš kod osnovne škole (D8)
6. RIBARICA (Karlobag), D8, kod raskrižja s ulicom za mjesto Plitka Draga Donja
7. PERUŠIĆ, Ulica Zrinskih i Frankopana kod kbr. 9 (D50)
8. KOMPOLJE, ulica kroz mjesto Kompolje kod osnovne škole (D50)
9. LIČKI OSIK (Stari), ulica kroz mjesto Lički Osik kod kbr. 78/3 (D25)
10. LIČKO LEŠĆE, ulica kroz mjesto Ličko Lešće kod kbr. 206-206A (D50).

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Osječko-baranjska policija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close