KolumneVijestiKulturaTurizam

München: Hrvati slavili misu Večere gospodnje i Veliki petak

Hrvati u Njemačkoj nisu novina, a kako je Hrvatima u Njemačkoj za vrijeme Uskršnjih blagdana, donosimo u nastavku.


Posredstvom industrijskog razvoja i povećane potražnje za radnom snagom Hrvati iseljavaju u zemlje Zapadne Europe. Jedna od popularnijih destinacija bila je i Njemačka, a danas samo u München – u živi oko 26 tisuća Hrvata. Danas Hrvati u Njemačkoj prijestolnici uživaju jednaka prava kao i svi ostali državljani.

Za vrijeme blagdana, okupljaju se i tradicionalno obilježavaju te dane. Tako je bilo i u četvrtak 24.3. kada su Hrvati zajedno s Nijemcima ritualno obilježili Večeru gospodnju, često u Katolika znanu i kao Posljednju večeru. Misa je održana u 19:30 po lokalnom vremenu, a mjesto održavanja bilo je u crkvi Svetog Pavla kod Theresienwiese poznatije kao mjesto održavanja Oktoberfesta. Nedugo nakon održane mise održalo se tradicionalno druženje Nijemaca i Hrvata. Učenje u Katolika nalaže kako je Isus na Veliki četvrtak s apostolima ustanovio euharistiju. Sukladno navedenom i Hrvati u Njemačkoj blagovali su samo uz kruh i vino. Neovisno o Velikom četvrtku, Hrvati iz Münchena svake se nedjelje u večernjim satima u crkvi Svetog Pavla okupljaju kako bi obilježili nedjeljno misno slavlje. U glavnom gradu Bavarske i okolici slavi se desetak svetih misa na hrvatskom jeziku. Važno je osvrnuti se na činjenicu kako u župi danas djeluje šest svećenika fanjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, te jedan stalni đakon i nekoliko časnih sestara. Jučer na Veliki petak obilježio se križni put nacija u crkvi St. Michael, a završio je na Marienplatzu s kardinalovim blagoslovom. Hrvati su predvodili 4. postaju i pjevali prigodne hrvatske korizmene pjesme. Danas na Veliku subotu kao i diljem Hrvatske održat će se Uskrsno bdijenje, a nakon bdijenja biti će omogućen blagoslov Uskrsnih jela. Kao i svake godine, Hrvati će pohrliti blagosloviti tradicionalne blagdanske jelovnike.

Iako su mnogi za ove blagdane doputovali u djedovinu, neki nisu bili sretne ruke ili su blagdane odlučili provesti u Njemačkoj. Kako ne bi izgubili tradiciju, svake godine imaju priliku Uskrsne blagdanje obilježiti s Hrvatima, samo u drugoj državi.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: fenix-magazin.de

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close