Savjeti za borbu protiv proljetnog umora

Tena Brnad

Nedostatak vitamina, tjelesne aktivnosti ili sna može prouzročiti umor, smanjenje koncentracije, osjećaj boli i malaksalosti u mišićima i druge simptome.


Sunčano je vrijeme konačno postalo svakodnevica, no, suprotno očekivanjima, mnogi su i dalje ostali nevoljki, štoviše, još umorniji nego u hladnom dijelu godine.

Riječ je o skupini simptoma koji se nazivaju proljetni umor, a manifestira se upravo manjkom snage, malaksalošću i češćom potrebom za spavanjem i tjelesnim odmorom. Uzroci ove skupine simptoma mogu biti različiti, no u mnogim su slučajevima slični.

– Nepravilna prehrana, koja ne osigurava dovoljno vitamina i minerala za organizam, manjak tjelesne aktivnosti, posebno izražen u zimskim mjesecima, te nedovoljno sna, među najčešćim su uzročnicima specifičnog umora i nevoljkosti koji se mogu jače osjećati u proljeće. Osoba koja osjeća takve simptome prije svega bi trebala uravnotežiti prehranu i obogatiti je sezonskim namirnicama bogatim vitaminima, ali i odvojiti vrijeme za dnevnu tjelovježbu, koja puno pomaže u povećanju energije – objasnila je dr. med. Marijana Božiković.

Iako u velikom broju slučajeva nije riječ o ozbiljnijem zdravstvenom problemu nego o sezonskoj poteškoći, ako su simptomi sve izraženiji, valja potražiti stručnu liječničku pomoć.


Izvor: vecernji.hr | Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u