Scena

Mračna strana Scijentologije

Dokumentarist Alex Gibney snimio je po publicističkom bestseleru Lawrencea Wrighta dokumentarni film ‘Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’, u kojem razotkriva mračne prakse scijentologije kroz razgovore s otpadnicima ove religije, ali i kroz skrupulozno novinarsko istraživanje. Riječ je o napetom doxu koji nudi pregršt informacija o religiji koja opasno podsjeća na kult, a u međuvremenu raspolaže s tri milijarde dolara imovine


Scijentologija je jedna od onih religija koje su na zlu glasu, mnogo većem nego ostale religije, te se u javnosti često opisuje kao kult i prevara, za razliku od religija koje to navodno nisu.

Dokumentarni film Alexa Gibneyja ‘Going Clear’ o nastanku i aktualnom stanju Scijentološke crkve činjenicama, iskazima svjedoka i detaljnim istraživanjem – temeljenim na hvaljenoj publicističkoj knjizi Lawrencea Wrighta – pokazuje da je manje-više sve negativno izrečeno o scijentologiji istina, ali i da se ona u svojim najgorim praksama i ne razlikuje pretjerano od nekih drugih općepriznatih religija. Možda ne u njihovim aktualnim varijantama, ali sigurno u onima iz ranijih faza.

Stoga u moralističkom šoku koji je ovaj HBO-ov dokumentarac izazvao u Americi ima i dosta licemjerja jer je manje-više sve što Gibney prikazuje u ‘Going Clear’ već objavljeno u raznolikim medijima, ali i zbog toga što je američka opsesija religijom i duhovnošću omogućila kontekst u kojemu može nastati nešto poput scijentologije. Službena doktrina Scijentološke crkve zvuči kao zaplet znanstvenofantastičnog romana te se spominju zli galaktički vladar Xenu, nuklearne bombe i vulkani, mrtve duše koje lebde zemljom i ulaze u tijela ljudi po rođenju itd. To zapravo i ne treba iznenaditi ako se zna da je ovu crkvu utemeljio SF autor L. Ron Hubbard, usput nevjerojatno talentiran i beskrupulozan hohštapler, što se također prikazuje u doxu.

Ali iako Gibneyjev film ne donosi ništa novo o scijentologiji, to ne znači da je ono što sistematično izlaže, koristeći se svakom mogućom dokumentarističkom tehnikom (od rekreacije scena do animacije), nezanimljivo ili izlišno. Baš suprotno, ‘Going Clear’ je nemilosrdan i uvjerljiv ekspoze o scijentologiji i protiv nje, čiji su najpotresniji dijelovi svakako svjedočanstva bivših pripadnika ove crkve o tome kako su pristajali na pranje mozga, ucjene i nasilje te kako su ih se obitelji odrekle nakon što su se konačno usudili pobuniti.

Iskusni dokumentarist Gibney znao je odlično iskoristiti podlogu Wrightove knjige te je ‘Going Clear’ kao gruda sumnje koja se gomilanjem informacija i priča pretvara u lavinu protiv scijentologije, čiji je pak današnji lider problematični i nasilni David Miscavige. Širu publiku će sigurno najviše zanimati povezanost filmskih zvijezda poput Johna Travolte i Toma Cruisea sa scijentologijom, a te su priče itekako obrađene u doxu, no ono što najviše ostaje u sjećanju jesu brutalne taktike ovog kulta.

Proganjanje neistomišljenika i otpadnika, sudski sporovi sa svime i svakime, uključujući moćne institucije američke vlade, te umješno mešetarenje imovinom i izvlačenje novca od pripadnika Scijentološke crkve stvorili su multinacionalnu korporaciju s imovinom od tri milijarde dolara.


 

Tekst: tportal
Foto:”Church-of-Scientology-Big Blue-Los-Angeles” by PictorialEvidenceOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close