KolumneKnjiževni petak

Mračna strana bajki uz koje smo odrasli

Svi se sjećamo omiljenih nam bajki iz djetinjstva, „Trnoružica“, „Snjeguljica i sedam patuljaka“ , „Pepeljuga“… Zajednički im je naravno sretan završetak. No da bi generacije mališana mogle uživati u sretnim završetcima popularne bajke je trebalo malo preurediti.

“Snjeguljica i sedam patuljaka”

U originalnoj verziji ove bajke zla maćeha je zapravo majka. Braća Grimm kasnije su ovaj detalji izmijenili iz moralnih razloga, jer se na majčinstvo gledalo kao na svetinju. Nakon što Snjeguljica umre princ ju ne spašava već traži od patuljaka da ju polože u stakleni lijes koji zatim odnosi kući kako bi mogao uživati u njezinoj ljepoti. Nekrofilija?

Napokon sluga, umoran od nošenja kovčega, udara Snjeguljicu po leđima i ona iskašlje zalogaj otrovne jabuke koji joj je zapeo u grlu. Priča ima „sretan” kraj: naime, pored toga što se Snjeguljica i princ vjenčaju, tijekom slavlja zla kraljica majka primorana je obuti užarene željezne cipele i plesati bez prestanka dok joj ne izgore stopala te umre u najgorim mukama.

Zanimljivo je kako povjesničari misle da je lik Snjeguljice zasnovana na stvarnoj osobi. grofici Margareti fon Valdek koje je živjela u 16. stoljeću i posjedovala rudnike bronce u kojima su radnici bili djeca. U 21-oj godini života otrovana je arsenom i to ni manje ni više nego od strane same kraljice.

“Crvenkapica”

Priča o Crvenkapici nastala je u 14 stoljeću. U originalnoj verziji ove bajke vuk pojede i baku i Crvenkapicu i bajka naravno pogađate nema sretan kraj. Prvotna pouka priče, po mišljenju nekih jest zapravo upozorenje djevojčicama da ne pričaju s nepoznatim osobama.

U nekim francuskim verzijama ove bajke vuk poziva Crvenkapicu da jedu bakino meso i piju njezinu krv koja ju pretvara u vampira-ljudoždera. No tu na scenu stupaju braća Grimm i u priču ubacuju lovca koji spašava dan i sve prvotne verzije priče bacaju u zaborav.

“Zlatokosa”

U prvobitnoj verziji, Zlatokosa je napuštena od oca i predana vještici koja ju zatoči u kulu. Ono što pomalo sablažnjava ako uzmemo u obzir da je ovo ipak priča za najmlađe jest činjenica da Zlatokosa i princ imaju česte izlete u izvanbračni seks, što potvrđuje i sljedeći citat: “I tako su (oni) uživali neko vrijeme, a vještica nije ništa primjećivala sve dok je Zlatokosa jednog dana nije upitala: Recite mi, zašto mi je odjeća sve uža i uža i ne mogu više da stanem u nju?”. Dakle, Zlatokosa je čak ostala trudna.

Ovo je definitivno varijanta djevojke iz bajke koja više odgovara današnjici.

“Ivica i Marica”

Još jedna priča u čijoj originalnoj verziji ne postoji maćeha već majka koja napušta svoju djecu a nakon nje to isto čini i otac. Naravno s vremenom se ova činjenica mijenja i otac postaje brižan roditelj. I ovdje možemo pronaći scene kanibalizma kojima svakako nije mjesto u pričama za mališane.

“Pepeljuga”

Ova bajka ima preko 300 verzija. Prva verzija braće Grimm najsličnija je onoj originalnoj, barem kada je u pitanju brutalnost. Naime, u njoj maćeha tjera svoje kćeri da si odsjeku prste kako bi im stopala stala u malenu cipelu, dok su na kraju kada se Pepeljuga uda za princa, kažnjene tako da im golubovi iskopaju oči. To je prizor s kojim sigurno ne želimo ići na spavanje.

“Trnoružica”

U verziji iz davne 1340. godine “princ“ Trnoružici, dok je beskonačnom snu, napravi dijete. Da dobro ste pročitali. Dok u jednoj još strašnijoj verziji princezu ne budi prinčev poljubac već čin silovanja, nakon kojeg princeza rađa dvoje djece Sunce i Mjesec.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close