VijestiZdravlje

Možemo li se zaraziti kad pijemo iz limenke?

Ispijanje sokova ili pive direktno iz limenke je prilično uobičajeno, pogotovo kad ste vani. Samo najoprezniji će očistiti limenku s maramicom, ali ni onda neće ukloniti bakterije. Samo će obrisati malo prašine s nje. Ali, koliko je zapravo limenka čista ili prljava i mogu li se doista tako prenijeti bolesti, piše 24sata.hr


Put limenke od tvornice do kupca je zapravo jako čist proces, i jedino mjesto na kojem limenka stoji na otvorenom je trgovina. Limenke napuštaju tvornicu u plastičnim pakiranjima čija svrha je zaštiti ih od prljavštine i prašine, i tako pakirane dolaze u trgovine.

Na limenkama, koje stoje nekoliko dana na policama trgovina, može se nakupiti nešto prašine, tako da čišćenje mokrom maramicom prije otvaranja nije loša ideja. No, u stvarnosti, skoro je pa nemoguće da se limenke toliko zaprljaju da ih trebate oprati deterdžentom.

Veće su šanse da čovjek može dobiti herpes na usnici nego leptospirozu (akutna septikemijska infekcija praćena žuticom koja se dobiva od mokraće zaraženih životinja), bolest od koje je navodno umrla jedna cijela obitelj. Mail o njihovoj smrti kružio je godinama, no stručnjaci opovrgavaju da je to moguće. Tada se navodilo da je na limenkama bilo mišjeg urina. No stručnjaci tvrde da je moguće da urin bude prisutan, ali da je iznimno teško da će bakterija leptospiroze preživjeti u tim uvjetima, jer ona opstaje samo u vlažnom okruženju.

No ako se želite zaštiti od bilo kakve bolesti pijući iz limenke, sljedeći put sjetite se sljedećeg:

  • Očistite limenku jer nikad niste sigurni je li bila pohranjena na pravilan način.
  • Maramicom ćete očistiti prašinu, ali je nećete dezinficirati.
  • Provjerite je li limenka u dobrom stanju, ne smije biti hrđava, oštećena ili nabubrena.
  • Ako je limenka nabubrena to znači da je došlo do kontaminacije i nemojte piti iz nje.
  • Ako je limenka oštećena to znači da je unutarnji premaz limenke koji sprečava doticaj tekućine i metala oštećen. U ovom slučaju metal je oksidirao i piće više nije sigurno, donosi 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close