VijestiZdravlje

Može li žena zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice?

Jedno od onih pitanja koja se vječno protežu u raznim raspravama, a odgovori traže na Google-u je i ono ‘može li se zatrudnjeti tijekom mjesečnice?’ Otkrivamo sve što morate znati o toj temi.


Šanse su manje da zatrudnite tijekom mjesečnice

Postoje određeni periodi tijekom ciklusa u kojima je žena plodnija, ali ti periodi se ne poklapaju s menstruacijom. Žene su najplodnije 12 do 16 dana nakon mjesečnice odnosno tijekom ovulacije. Plodnost se počinje smanjivati na početku menstruacije i to obično traje oko šest dana, piše Metro.

Rizik od neželjene trudnoće definitivno postoji i tijekom mjesečnice

Doktorica Virginia Beckett, glasnogovornica na Royal College of Obstettricians and Gynaecologists, kaže:”Ako žena ima spolni odnos bez uporabe kontracepcije, ona može zatrudnjeti u bilo koje vrijeme ciklusa, čak i za vrijeme ili neposredno nakon menstruacije.”

Čak i ako niste imali seks tijekom ovulacije, rizik od trudnoće postoji još danima

“Sperma ponekad može preživjeti i do sedam dana nakon spolnog odnosa “, objašnjava dr Beckett.
Dakle, moguće je da žena zatrudni odmah nakon menstruacije ako ima prirodno kratak menstrualni ciklus i mjesečnice koje dulje traju.”

Ako pijete kontracepcijske pilule, rizik svejedno postoji

Apsolutno nema razloga da izbjegavate seks tijekom mjesečnice jer seks u tom periodu neće razviti infekcije ukoliko one već ne postoje. Nije povećan rizik od prijenosa klamidije ili gonoreje. Rizik se međutim povećava za prenošenje HIV-a, hepatitisa ili sifilisa ukoliko partner ima neku od krvno prenosivih bolesti koje se mogu lakše prenijeti tijekom menstruacije.

Uvijek koristite kontracepciju

Ako ne planirate trudnoću, uvijek biste trebali koristiti neki od oblika kontracepcije, bez obzira na period menstrualnog ciklusa. Kada je riječ o bolestima, svakako koristite kondom osobito ako niste sigurni u partnera.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close