NacionalnaPolitikaIzdvojeno

MOST predao potpise u Sabor: “Hvala svim našim volonterima i onima koji su dali potpis, imamo referendum”

MOST-ovci su napokon donijeli potpise u Sabor za referendum protiv COVID potvrda. Dvije referendumske inicijative “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije” Hrvatskom saboru predaju potpise prikupljene za raspisivanje referenduma.


Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković primio je potpise i rekao da je oformljeno povjerenstvo. Kaže da je primio predstavnike koji su sukladno zakonu podnijeli zahtjev za raspisivanje referenduma. Procedura je, kaže, sljedeća. Nakon primopredaje uputit će odboru zahtjev za referendum i zapisnik o primopredaji pa će odbor održati sjednicu i uputiti zaključak Vladi da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa.

Vlada vraća predsjedniku Sabora informaciju o broju potpisa, a ako je broj dovoljan on šalje odboru da se referendum provede ili da se pitanja prilože Ustavnom sudu kako bi provjerio jesu li u skladu s Ustavom. Sud potom u roku od 30 dana mora utvrditi jesu li u skladu s Ustavom.

Jandroković govori da je osobnog mišljenja da će odbor na plenarnoj sjednici uputiti da se od Ustavnog suda traži stav jesu li u skladu s Ustavom. Dodao je da će na brojanju glasova biti i promatrači.

Podsjetimo, Mostovci su jutros na svom Twitteru objavili fotografiju kutija u kojima se nalaze potpisi, kategorizirani s obzirom na pitanje, pa naveli kako je sve spremno.

Sada kada su potpisi stigli idu na pregled objavili su i koliko točno potpisa imaju za obje inicijative.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Referendum se, prema pravilima, treba održati između 20 i 40 dana nakon raspisivanja.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close