Zdravlje

Moslavac: “Poštovani, duboko sam iznenađen da se smije peći samo 50 litara rakije”

Nakon ulaska u Europsku uniju, i mali proizvođači, kao što su npr. oni koji peku rakiju za osobne potrebe, moraju tu radnju registrirati nadležnoj ispostavi Carinske uprave.

Mali proizvođač smije proizvesti 20 litara čistog alkohola po kućanstvu, ili 50 litara rakije, a za svako prekoračenje plaća se trošarina i to u iznosu od čak 53 kune po litri, javlja AgroKlub.

Jedan mali proizvođač iz Moslavine bio je poprilično nezadovoljan ovakvim propisom pa se odlučio žaliti Carini. Njegovo urnebesno pismo koje se počelo širiti na društvenim mrežama vam prenosimo u cijelosti:

Poštovani, duboko sam iznenađen odlukom da se smije peći samo 50 litara rakije godišnje za vlastite potrebe. Ne znam tko je pisao takva pravila, valjda neki koji sjedi tamo u Bruxellesu, ali takva odluka nije normalna. Ona će nas gurnuti u propast, jer ćemo morati kupovati ona stranjska pića sa samo 40% alkohola. Pa recite vi meni, bi li vama bilo dovoljno 50 litara rakije godišnje? Za vaše vlastite potrebe? To vam ispada jedno deci i pol rakije po danu, a to nije niti za lijek!!! To je za one balavce, a svakom pravom Hrvatu sve ispod 300 litara se ne računa.

Ja sebi inače ispečem oko 300 litara godišnje – malo da ja imam svaki dan za sebe, malo da počastim prijatelje kada mi dođu. S time mi žena pere prozore, koristim je kao antifriz, a ako ponovo počnu rasti cijene gorive, voziti će i Jugo na nju. Ako mi dođu vaši inspektori, i njih ću počastiti, i svakome od njih dati po jednu litru da imaju za doma. Ako im je to malo, dati ću im još jednu, i još jednu. 

Ja rakiju ne prodajem, ali za nju živim, pa vas ovim putem molim da mi se odobri peći jedno 300 litara, ma za svaki slučaj 400 litara rakije godišnje, jer su to moje vlastite potrebe. U protivnom, spreman sam ići na sud da dokažem svoje potrebe. 

Ajde uzdravlje!

 

Tekst: rtl.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close