Lifestyle

PAG “Moji čobani zarađuju dvije hrvatske plaće, ali radnika – nema!”

Obitelj Pernjak morala je u rujnu prošle godine obustaviti prodaju paškoga sira iz svoje tvornice u Kolanu. Rasprodali su sve zalihe od ukupno 25 tona koje su proizveli, a potražnja na tržištu je takva da je ne mogu zadovoljiti.


Kako piše Slobodna Dalmacija, Pernjakovi, kao i ostali sirari s Paga, muku muče sa sirovinom, ovčjim mlijekom, a na to su im se nadovezali i problemi sa sobinom, nametnikom koji se munjevitom brzinom širi i jede pašnjake na otoku te nedostatkom kvalificirane radne snage.

“U ovih 15 godina zapošljavao sam ljude sa svih strana u Hrvatskoj, išao od sela do grada. Ljudi možda imaju želju, ali jednostavno ne znaju ovaj posao. Možda imaju volju, ali nisu fizički spremni. Možda zamišljaju da je to imati frulicu i šetati za ovcama, ti se sunčaš, gledaš more, galebove kako guču, a ovce sve same rade. Ne shvaća se da treba znati raditi sa stokom. Zato moji čobani zarađuju dvije prosječne hrvatske plaće, više nego ja kao voditelj sirane”, kaže kaže Marin Pernjak, jedan od suvlasnika paške obiteljske sirane “Mih” za Slobodnu Dalmaciju


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close