Svemu unatoč

Moj lipi anđele

Plamenko

U katoličkom kalendaru postoji poseban dan kad slavimo anđele- 2. listopada. Blagdan Anđela čuvara slavi se od šesnaestog stoljeća. Papa Pavao V. uvrstio ga je u službeni kalendar, a papa Leon XIII. proglasio ga je blagdanom od posebnog značaja.

Tko su, ustvari, anđeli?

Važno je znati da oni ne izriču narav, nego službu. U hebrejskom jeziku riječ malak, a u grčkom angelos znači- glasnik. Među anđelima spominju se kerubi koji, slikovito rečeno, podupiru Božje prijestolje, služe Bogu i čuvaju stražu na ulazu na njegov posjed. Takva slika spominje se često u Starome zavjetu, u kojem je Bog često prikazan kao istočnjački vladar. Tu su i serafi, a njihova je zadaća pjevati slavu Bogu.

Teologija o anđelima (angelologija) postupno se razvijala. U početku su anđelima pripisivane i dobre i zle zadaće. Najpoznatiji među njima dobili su imena po svojim službama. Rafael je tako „Bog zdravlja“, Gabrijel „Junak Božji i glasnik“, Mihael „Tko je kao Bog“. Novi zavjet također spominje kerube, ali i arkanđele, prijestolja, gospodstva i vlasti. Isus o njima govori kao o stvarnim bićima, koja će ga pratiti na dan ponovnog dolaska. Od 5. stoljeća angelologija govori o devet korova anđeoskih koji su podijeljeni u tri reda. Arkanđela je sedam. Najpoznatiji su Mihael, nebeski vojskovođa i pobjednik nad Sotonom, Gabrijel, navjestitelj Kristova rođenja i Rafael, Tobijin pratitelj koji je njegovom ocu vratio vid. Njihov blagdan slavimo 29. rujna, a to je ujedno i dan hrvatske policije.
Anđeli su prenositelji Božjih poruka i posrednici između Boga i čovjeka. Stoga ih se u ikonografiji prikazuje s krilima koja, jasno, nemaju, jer nemaju ni tijelo. Prema Katekizmu Katoličke Crkve, oni su duhovna, netjelesna bića. Kao čisto duhovna bića imaju razum i volju, osobna su i besmrtna stvorenja. Po savršenstvu nadilaze sva stvorenja.
Od djetinjstva do smrti ljudski je život zaštićen njihovim zagovorom. U životu se suočavamo s raznim kušnjama. Svjesni smo da postoje različite sile koje nam žele nanijeti zlo, stoga bismo trebali biti zahvalni i sretni zbog onih koji nas štite. Ne zaboravimo na svog anđela čuvara, koji nas podsjeća da je Božja ljubav velika i jača od svake ljudske ograničenosti.


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u