ZnanostVijesti

Mogu li konji komunicirati s ljudima ?

Često si postavljamo pitanje razumiju li nas životinje, a odgovori se nalaze u znanosti. Mnogobrojna istraživanja pokazuju kako životinje razumiju naše emocije, a najnovije norveško istraživanje o konjima bazirano je na njihovoj komunikaciji s nama.


Učenje se odvijalo postepeno, a kako bi potaknuli njihovu suradnju koristili su mrkve. U ovom eksperimentu sudjelovalo je 23 naučnika pod mentorstvom Cecilie Mejdell.

Podučavanje je krenulo od nekih jednostavnijih stvari, što je koracima glasilo ovako:

1. Konje su učilo prepoznati ploču, prići joj i dotaknuti ju. Prepoznati predmet bilo je ključno.

2. Zatim, konje se učilo razlikovati tri simbola; vodoravnu i uspravnu crtu, te ravnu ploču.

Radnja kojom se osvješćivala komunikacija bazirala se na prekrivaču kao predmetu kojeg su konji imali na sebi.

3. Korak zasnivao se na povezivanju simbola s predmetom. Uspravna crta pritom značila je da žele da prekrivač ostane na njima, dok je vodoravna crto označavala njegovo micanje. Prazna ploča značila je da ne žele nikakvu promjenu.

Ono što je zagolicalo znanstvenike bilo je to što su konji reagirali sukladnom vremenu. Tako su kroz hladnije razdoblje označavali kako žele zadržati pokrivač, odnosno kroz toplije su zahtijevali njegovo micanje.

Ceciliea Mejdell s Norveškog veterinarskog instituta izjavila je: “Mislim da naše istraživanje pokazuje što konji mogu naučiti i kako razmišljaju. Često se smatra da konji nisu pretjerano inteligentni, ali mi smo pokazali da korištenjem pravih metoda oni stvarno mogu komunicirati i izraziti svoje mišljenje”

Potrebno je još neko vrijeme kako bi se ustvrdila reprezentativnost ovog istraživanja, no mogućnost potvrde ovog eksperimenta nevjerojatno je velika.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close