VijestiTurizam

Mlin i pilana u selu Korana – dio povijesti Plitvica i zaštićeno kulturno dobro

U selu Korana na sjeveru Plitvica nalaze se mlin i pilana na vodeni pogon, povijesni objekti koji spadaju u zaštićeno kulturno dobro. Mlin i pilana predstavljaju jedan od rijetkih primjera sačuvanog narodnog graditeljstva i vrlo su zanimljiva atrakcija turistima koji ih mogu pogledati izvana – piše The Plitvice Times. 

Rijeka Korana je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća u selu Korana pokretala 5 mlinova koji su mljeli žitarice. Danas možete pogledati samo jedan koji je potpuno obnovljen  2002. godine – Mlin obitelji Špoljarić. 

Unutrašnji prostor je podijeljen na mlinište u kojem su tri mlinska postrojenja te mlinarevu sobu u kojoj se nalazi najnužniji inventar za odmor mlinara. Mlin je nekad bio redovnički, odnosno zajednički  što znači da su stanovnici okolnih naselja imali svoj red (određeni dan u tjednu) za mljevenje žita. Brašno koje je nastajalo iz ovog mlina bilo je visoke kakvoće i posebnog ukusa.

Pedesetak metara od mlina nalazi se pilana izgrađena 1922. godine, koja je obnovljena 2004. godine. Pilana Špoljarić jedina je sačuvana gospodarska građevina koja koristi snagu vode za piljenje drveta na području Općine Plitvička Jezera i cijele Ličko-senjske županije.

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Turistička zajednica općine Plitvička Jezera

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close