Lifestyle

Mladi voćar iz Ličkog Osika ove godine očekuje rekordan urod šljiva!

Na granici Ličkog Osika i Budaka,  svi oni koji prolaze državnom prometnicom od Ličkog Osika prema Gospiću,  nailaze na prekrasno uređen, ali i predivno rodan  šljivar. Djelo je to vrijednih ruku Dragana Šopa, mladog voćara iz Ličkog Osika i njegove obitelji, piše Lika express


Posadio je Čačanku rodnu koja je dobra i za pekmeze i za sušenje. Dragan se voćarstvom bavi 12 godina, a u svojim voćnjacima ima oko 550 stabala šljiva, oko 120 trešanja, te maline na oko 7,000 četvornih metara. Počinje vrijeme berbe šljiva:

Očekujem rekordan urod, oko 20 do 25 tona šljiva. Samo se nadam da u ovih tjedan dana do mog početka berbe ne bi došlo kakvo nevrijeme.

Ove godine Šop će šljivu brati ručno jer prerodile su šljive pa strojevi ne mogu u šljivar. Plasman šljiva osiguran je već početkom godine. Neće Šop ništa izdvojiti u proizvodnju rakije. Jedan poslovni suradnik praviti će pekmez, ostatak ide u otkup.

Kaže Dragan da mu je to povoljnije jer ima financijskih repova koji se vuku nekoliko godina. Do tih repova malo su doveli prekupci, malo vremenske neprilike pa mu je sada i jeftinije i povoljnije prodati sirovinu. A već sljedeće godine planira otvoriti svoj pogon kako bi šljive išle u preradu.

Išao je nekada Bog po zemlji, voćarstvo je bilo hobi, no sada je to glavni dio prihoda. Kredite nisam koristio,a poticaji su minimalni – kaže Šop koji smatra da bi se i u voćarstvu trebalo poticati po kilogramu uroda.

Pročitajte više na Lika express

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close