Vijesti

Mladi robotičari iz Otočca sudjelovali u projektu “Robotik Know How” u Grenobleu

Šest učenika OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca u pratnji mentora Igora Naprte boravili su od 12. do 17. ožujka 2019. u Grenobleu u Francuskoj u sklopu trinacionalnog projekta “Robotik Know How” s učenicima iz Berlina (Njemačka) i Nimesa (Francuska).


Projekt je podržan od strane EU programa Erasmus+ i DFJW/OFAJ, a Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac, Robotički klub “Robo-Otočac” i OU Podum su partneri iz Hrvatske. Prvi dio projekta održan je tijekom siječnja u njemačkom gradu Weimaru, a treći, ujedno i posljednji susret održat će se od 20.-26. svibnja 2019. u Otočcu.

Učenici su polazili obuku iz područja robotike. U prvom dijelu edukacije učenici su radili s Edison robotima i programom Scratch. U drugom dijelu edukacije učenici su radili s Fischertechnik dijelovima te konstruirali robote i programirali ih u RoboPro programu, objavio je na svom Facebook profilu mentor Igor Naprta.

Osim obuke iz robotike učenici su vrijeme provodili i u međusobnom druženju te obilasku grada Grenoblea, koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Francuske u pokrajini Rhone-Alpes. Na ovom susretu sudjelovali su učenici David, Karlo i Borna Kolak, Marija Orešković, Filip Kranjčević i Mihovil Bićanić. U okviru projekta nastavnik Igor Naprta sudjelovao i kao predavač u području rada s Fischertechnik robotima.

Cilj ovog suradničkog projekta je mladima iz ove tri zemlje približiti praktičnu primjenu računala, obučiti ih u korištenju jezika programiranja i objasniti princip konstruiranja robota, ali i pronaći odgovore na pitanja mladih iz njihovih životnih realnosti poput, primjerice, ‘može li robot napraviti domaću zadaću ili prepoznaje li robot moj glas’?

Projekt omogućava mladima, budućim inženjerima, da u radionicama s vršnjacima iz drugih zemalja razmjenjuju dosadašnja znanja i upoznaju nove tehnike, razvijaju nove ideje u konstrukciji robota koji će se samostalno kretati u prostoru. Mladi sudionici će raditi i učiti u malim multilingvalnim grupama kako bi istovremeno učili i osnovne robotičke pojmove na drugim jezicima.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close