Turizam

Mjesta na svijetu s najekstremnijim vremenskim uvjetima

Svjetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika. Na njoj se nalaze najniža i najviša zabilježena temperatura, mjesto gdje je palo najviše kiše, kao i mjesto gdje je zabilježena najveća tuča.


Najniža temperatura

Najveći minus zabilježen je u Vostoku, na Antarktiku, gdje je izmjereno čak minus 89,2 stupnjeva Celzijusa 21. srpnja 1983. godine

Najviša temperatura

“Dolina smrti” u Kaliforniji je ušla u povijest kada je u ljeto 1913. godine izmjereno nevjerojatnih 56,7 stupnjeva Celzijusa.

road-989267_640

Najviše padalina u minuti

U američkoj državi Maryland, u gradu Unionville, zabilježen je rekord 4. srpnja 1956., kada je u minuti napadalo 31,2 milimetra kiše.

Najviše padalina u 24 sata

Tijekom jednog dana najviše kiše je palo dok je prolazio ciklon Dennis na otočju u Indijskom oceanu. Čak 1,825 metra je palo u samo jedan dan, od 7. do 8. siječnja 1966. godine.

Najjača tuča

Najjača tuča ikad pala je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. travnja 1986. godine, kada su poginule 92 osobe. Prijavljeni su komadi leda teški jedan kilogram.

Najduži sušni period

Najduži period bez padalina je izmjeren u Čileu, u gradu Arica, gdje kap kiše nije pala punih 14 godina, od listopada 1903. do siječnja 1918. godine.

640px-ElMorroDeArica

Najviši hladni gejzir

U Andernachu, u Njemačkoj, zabilježen je 16. rujna 2002. godine mlaz vode visok 61,5 metara kojeg je izbacio gejzir.

Najhladnija cesta

Ruska Kolima autocesta je najhladnija cesta na svijetu, gdje temperature ponekad padaju i na minus 67,7 stupnjeva. Da stvar bude strašnija, jedan dio ove ceste se zove “Put kostiju” u znak sjećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći je.

Najveća ledena pustinja

Najveća ledena pustinja koja se ne nalazi u polarnom dijelu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

640px-Kluane_Icefield_2

Naseljeno mjesto sa najnižom temperaturom

Sibirsko mjesto Ojmjakon je najhladnije mjesto gdje žive ljudi izvan Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stupnjeva.


 

Tekst: express.hr
Foto: Wikimedia Commons

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close