Zdravlje

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI: Mladi Ličani su po konzumiranju alkohola daleko iznad nacionalnog prosjeka!

Do 15.prosinca obilježava se  „Mjesec borbe protiv ovisnosti“ U obilježavanje su se uključili i Grad Gospić i Ličko-senjska županija u suradnji s  PU Ličko-senjskom, Zavodom za javno zdravstvo ,  Gradskim društvom Crvenog križa Gospić i Centrom za socijalnu skrb Gospić, javlja Lika express


Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša kaže da je cilj prevencija protiv ovisnosti: “Želimo djelovati pozitivno na prevenciju protiv ovisnosti jer i sami vidimo da su u današnje vrijeme ovisnosti o drogama i alkoholu. Želimo podučiti naše mlade koji su najpodložniji utjecajima. Način života, kultura, drugačije je nego ranije. Želimo mlade potaknuti da se ne uhvate problema, nego da žive zdrav život“.

Akciju je podržala i zamjenica župana Renata Hodak koja kaže da smo svjedoci da sve više mladih konzumira alkohol što je alarmantno stanje. Posebni preventivni programi provode se i kroz odgojno-obrazovne ustanove. Inače ove godine naglasak je na borbi protiv konzumiranja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti. Mladi ljudi razvojno su osjetljiva skupina koja je najrizičnija za razvoj bilo koje vrste ovisnosti! Tijekom rasta i razvoja oni eksperimentiraju, radoznali su i povodljivi ali su također spremni na edukaciju o štetnosti svih vrsta ovisnosti.

Istraživanja su u Ličko-senjskoj županiji rađena u više navrata na srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovnih škola. Pokazuje se stabilan trend.

Konzumiranja opasnih i teških droga zapravo nema. U srednjoj školi 10% učenika eksperimentira i povremeno konzumira marihuanu, srećom ne ostale. No problem je sa konzumiranjem alkohola i pušenjem cigareta jer smo daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske“, kaže Kristina Manestar, psihologinja na Odjelu za prevenciju Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close