VijestiSport

Mirna Dasović Kranjac za Lika Clubbing: “Veslanje je prekrasan sport koji zahtijeva puno rada, no mislim da se u konačnici isplati”

Prije nekoliko tjedana svi smo čuli za Mirnu Dasović Kranjac. Maturanticu iz Perušića, koja već više od godinu i pol dana putuje na treninge veslanja u Zadar. Zbog ljubavi prema veslanju nije joj teško nakon nastave prevaliti čak 200 kilometara. Unatoč svim obavezama Mirna je pronašla slobodnog vremena i odgovorila nam na nekoliko pitanja. Što nam je rekla o veslanju, svojim ciljevima i planovima za budućnost pročitajte u nastavku.

Za početak reci nam nešto o sebi.

Zovem se Mirna Dasović Kranjac, imam 18 godina i živim u Perušiću. Pohađam srednju Strukovnu školu Gospić, smjer hotelijersko turistički komercijalist i sada sam maturantica. Treniram veslanje u klubu “Jadran” u Zadru.

Kao što si i sama rekla treniraš veslanje. Kako si u Perušiću uopće doznala za taj sport?

Za veslanje sam saznala sasvim slučajno, preko naših poznatih vrhunskih veslača, braće Sinković. Kada sam ih vidjela na televiziji zainteresirala sam se za veslanje. Jednom prilikom otišla sam s tatom u Zagreb, na Jarun da vidim kako to uživo izgleda. Sljedeći put kada sam došla u Zagreb upisala sam se u veslački klub “Mladost” i tada je sve počelo.

Kako se rodila tolika ljubav prema veslanju i koliko dugo treniraš?

Veslanje je zapravo pravi sport, koji zahtjeva mukotrpan rad i ljubav prema tome. Ja jednostavno toga imam. Treniram od prvog razreda srednje škole, odnosno od kraja osmog razreda osnovne škole kada sam se upisala u klub “Mladost”. Znači gotovo četiri godine.

Jesu li treninzi zahtjevni i kakve fizičke pripreme su potrebne?

Da, treninzi su zahtjevni. Naravno, sve to ovisi o tome  koliko želiš napredovati u ovom sportu. Od fizičke pripreme veslanje zahtjeva dobru kondicijsku spremu te rad na mišićnoj masi.

S obzirom da su treninzi zahtjevni strahuješ li od ozljeda?

Veslanje je sport u kojem nema nekakvih većih tjelesnih ozljeda. Ozljede se javljaju tek kod profesionalnih sportaša koji uglavnom imaju problema s donjim dijelom leđa. Inače ne strahujem od toga da ću se ozlijediti već radim što mi se kaže i trudim se da to što radim, radim što bolje kako bi izbjegla ozljede da me to ne koči u daljnjem napredovanju.

Koji su ti najveći sportski rezultati koje si ostvarila do sada?

Neke velike sportske rezultate zasad još nemam, jer moja udaljenost od čamca, vode i trenera ne dozvoljava mi neki veći napredak, barem ne trenutno. Za sada imam osvojeno drugo mjesto u Splitu, te još nekih ne tako dobrih rezultata osvojenih na natjecanjima “Kupa Dalmacije” .

Reci nam koje su ti ambicije i ciljevi u sportu?

Trenutno želim osvojiti jedno od 3 mjesta na državnom natjecanju u Zagrebu. U dalekoj budućnosti možda i neka postignuća s europskih natjecanja. Ako sve bude po planu, možda jednog dana završim i na Olimpijskim igrama, no o tome je još rano za govoriti jer sam tek krenula.

11158067_820781151336131_1434371302_n “Veslanje je zapravo pravi sport, koji zahtjeva mukotrpan rad i ljubav prema tome. Ja jednostavno toga imam.”

 

Od Perušića do Zadra ima 106 kilometara u jednom smjeru. Tko plaća taj put i imaš li neke sponzore?

Da, tako je put od Perušića do Zadra i nazad je nekih 200 km u globalu, odnosno 212 kilometara . Put plaćaju moji roditelji na čemu sam im jako zahvalna. Sponzore još nemam. Ako bude što od mene, a nadam se da jednog dana hoće tada će vjerojatno biti i sponzora.

Što te motivira?

Motivira me to što jako volim sport. U sportu uvijek upoznajem ljude slične sebi koji vole takav način života. Dosta putujem, moj motiv je također i moj tata koji je u svemu ovome vidio dobru i lijepu budućnost.

Poznato je da sportaši provode zdrav život i sve što to podrazumijeva, kako ti stojiš po tom pitanju?

Zdrav život? Uvijek ! Što se prehrane tiče, jedem sve. Izbjegavam masniju i nezdravu hranu no i ne izbacujem je iz svoje prehrane. Zasad još nema potrebe za tim. Što se tiče onog osam sati sna režima, ahh, da kad odredite dobar trening tijelo vam samo govori koliko se trebate odmoriti.

Što tvoja okolina misli o tvojem bavljenju veslanjem? Kakve su reakcije?

Okolina, uz svu ovo moju medijsku pozornost, pozitivno reagira na sve. I mogu reći da me podržavaju u tome što radim.

Kad si već spomenula medijsku pažnju, reci nam kako se nosiš s njom?

S medijskom pažnjom se dobro nosim. Ne gledam na to kao na nešto zbog čega bi trebala biti posebnija ili nešto slično, dapače mislim da toliki, ajmo to tako nazvati “odnos” sa medijima nije potreban. Moja priča jest zanimljiva i neobična, ali trebala bi uz to imati i bolje sportske rezultate, po mom mišljenju.

Uz sve svoje obaveze, imaš li i kako provodiš slobodno vrijeme?

Uvijek se nađe vremena za sve, samo se treba dobro organizirati. Kada imam slobodnog vremena volim ga provoditi na biciklu ili u društvu sa svojim prijateljima.

Koji su tvoji planovi vezano za školovanje? Namjeravaš li upisati fakultet, preseliti u Zadar, Zagreb?

Znači, zasad još uvijek veslam u klubu “Jadran” u Zadru, imam u planu upisati KIF u Splitu, pa ako uspijem u tome želim se svakako nastaviti baviti veslanjem.

I za kraj nam reci svoje planove što se tiče sporta.

Za sportsku budućnost planovi su ; nikad ne prestati veslati i trenirati bez obzira na rezultate! Veslanje je prekrasan sport koji zahtijeva puno rada, no mislim da se u konačnici isplati, pa prema tome samo rad!

Zahvaljujemo Mirni što je odvojila vrijeme za nas.


 

Foto: Mirna Dasović Kranjac


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close