Turizam

Mirjana Javor: “Kroz projekt EDEN55plusNW NP Sjeverni Velebit odlično surađuje s OPG-ima”

Pod sloganom „Usporite da biste osjetili život u EDEN destinaciji!“  u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit trenutno se provodi međunarodni turistički projekt EDEN55plus – Network.


Projekt je sufinanciran iz fonda COSME Europske Unije, a temelji se na uspostavljanju suradnje i razvoju zajedničkih turističkih programa EDEN destinacija susjednih zemalja za ciljanu grupu posjetitelja starije životne dobi, 55+. Cilj projekta je da turisti dožive način života lokalnog stanovništva, da se upoznaju s lokalnim načinima proizvodnje, povijesti i karakteristikama svake EDEN destinacije.

O projektu EDEN55plusNW porazgovarali smo s ravnateljicom Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit Mirjanom Javor:

Radi se o međunarodnom turističkom projektu koji je započeo prije  nešto više od godinu dana. U njemu, osim NP Sjeverni Velebit, sudjeluju i partneri iz Slovenije (Logarska dolina – Solčavsko, Reka Kolpa i Idrija) i Austrije (SteirischesVulkanland). EDEN destinacije  su se povezale u međunarodnu mrežu EDEN destinacija te su izrađeni trodnevni turistički programi za svaku destinaciju i petodnevni programi za više destinacija, prema provedenim anketama o potrebama žena i parova starijih od 55 godina. Osim međunarodne mreže EDEN destinacija, napravljenaje mreža Malih i srednjih poduzeća, mreža Turističkih agencija i Informativnih turističkih centara te mreža Organizacija za starije osobe. Svrha ove 4 Mreže je poboljšati međunarodnu suradnju i ostvariti kontakte kako bi se destinacije međusobno bolje povezale i promovirale.

Osim stvaranja turističkih programa namijenjenih dvjema skupinama starije životne dobi, jedan od ciljeva projekta je jačanje malih lokalnih tvrtki i OPG-ova, ističe ravnateljica Javor:

Povezali smo lokalne proizvođače i ugostiteljete kroz mrežu turističkih agencija i turističkih informativnih centara promoviramo svih 5 EDEN destinacija. Znači agencije u Austriji i Sloveniji imaju turističke programe za NP Sjeverni Velebit i Krasno kao i sve podatke o pojedinim lokalnim proizvođačima i ugostiteljima, na pet stranih jezika, te nude posjećivanje i organizaciju izleta i na našim prostorima. Tako i obratno. Kada osobe ili grupe dođu u turističku agenciju mogu izabrati jedan od već pripremljenh programa za određene destinacije ili mogu sami sebi složiti putovanje prema vlastitim željama i zanimanjima, jer povezivanjem destinacija smo povezli i pojedine lokalne proizvođače i njihovu ponudu te agencije, na zahtjev turista, mogu kontaktirati direktno i same lokalne proizvođače.Tu isključivo ima korist lokalno stanovništvo, lokalni OPG-ovi i ugostitelji kod kojih posjetitelji  jedu, spavaju, kupuju…

U ovom projektu Nacionalni park Sjeverni Velebit odlično surađuje s lokalnim stanovništvom s kojim ima izvanrednu komunikaciju, ističe ravnateljica Javor:

Upravo kroz ovaj projekt, kroz EDEN55plusNW, nastojali smo okupiti lokalnu zajednicu, lokalne OPG-ove, ugostitelje i male proizvođače. Mogu reći da s većinom lokalnog stanovništva ili firmi, imamo izvanrednu suradnju. Tu smo mi za njih i oni za nas. Tu izvrsnu suradnju smo pokazali i prilikom testiranja pilot programa za parove koje je održano od 25.-27. svibnja ove godine. I preko Posjetiteljskog centra u Krasnu, Kuće Velebita, koju  ovaj tjedan otvaramo, ćemo se povezati s lokalnim stanovništvom.

Više informacija o projektu EDEN55plusNW možete pronaći na službenoj stranici projekta.

Više o testiranju programa za parove pronađite u objavi na facebooku

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: NP Sjeverni Velebit Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close