KolumneVijestiPolitika

MIRELA HOLY za LikaClubbing: “Ne vjerujem da su žene loši vozači”

Hrvatska politička scena prepuna je zanimljivih ličnosti. Nakon što smo nedavno intervjuirali konzervativku Ružu Tomašić, ovaj put odluka je pala na suprotnost. Mirela Holy, liberalna je predsjednica popularne političke stranke ORaH. Kao i uvijek kad imamo razgovor s političarima, nismo razgovarali o politici. Gospođa Holy ljubazno je našla vremena za odgovoriti nam na zanimljiva pitanja iz svog privatnog života. Koju glazbu sluša, je li ikad probala marihuanu, i zašto misli da žene nisu loši vozači, pročitajte u nastavku.

Poštovana gospođo Holy, uvažena ste hrvatska političarka ali u ovom intervjuu nećemo razgovarati o politici. Razgovarati ćemo o Vama. Koji Vam je najvažniji dio naše domovine i zbog čega, ako izuzmemo rodni grad Zagreb?

Emocionalno mi je važna Moslavina jer su moji djed i baka rođeni u Moslavini i tamo moji roditelji imaju nešto zemlje. Kao djevojčica sam s roditeljima tijekom ljeta odlazila na selo u Moslavinu i za to me vežu ugodna sjećanja. Baveći se politikom obišla sam gotovo cijelu Hrvatsku i svaki dio Hrvatske je na svoj način poseban, ali s obzirom da je Zagreb moj grad moje srce je u Zagrebu. Svugdje je lijepo, doma je najljepše.

Čim se bavite u posljednje vrijeme osim političkih aktivnosti?

Nažalost, ne stignem se baviti drugim poslovima jer je izgradnja stranke izuzetno složen i naporan posao. Par puta godišnje predajem studentima VERN’a i održim jedno predavanje na Hrvatskim studijima. Evo, baš sam prošli tjedan održala predavanje studentima i studenticama na Hrvatskim studijima.

Koji su vam hobiji i u čemu uživate izvan radnog vremena?

Čitanje, druženje s prijateljima, kino i igranje s psima.

Pratite li sport? I jeste li se okušali u nekom?

Nisam baš sportski tip. Sport ne pratim, a kada sam bila mlađa bila sam zaljubljena u umjetničko klizanje i s velikim entuzijazmom klizala.

Kakva su vaša iskustva s alkoholom? Jeste li probali, degustirate li dobra vina?

Ne volim alkohol ni vina, ni pivu, niti žestoka pića. Popijem malo vina samo ukoliko to zahtijevaju službene svečane prilike.

Koji su vaši poroci?

Tamna čokolada i CocaCola zero. I crni čaj koji pijem u velikim količinama.

Zašto ste za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj? Je li to dobro za mlade? Mislite li da bi se mogla izgubiti kontrola nad upotrebom, tj. očekujete li zloupotrebu?

Naše društvo ima licemjeran odnos prema indijskoj konoplji, kulturi za koju je znanstveno dokazano da ima pozitivni utjecaj na zdravlje, u odnosu na duhan i alkohol za koje je znanstveno dokazano da imaju štetne posljedice po zdravlje a društveno su prihvatljivi iako izazivaju daleko jaču ovisnost s vrlo štetnim društvenim posljedicama. ORaH se zalaže za liberalizaciju i legalizaciju konoplje. Naša politika gospodarskih, okolišnih i socijalnih potencijala konoplje, industrijske i indijske, dostupna je na – potencijali konoplje. U politici detaljno razrađujemo sve potencijale ove čudesne kulture i nadamo se da ćemo ovom politikom pomoći u razbijanju mnogih predrasuda. Smatramo da će cjelovita liberalizacija i legalizacija konoplje za industrijsku, medicinsku i osobnu upotrebu dovesti do gospodarskog rasta, uspostave društva odgovornog prema svojim članovima, posebice onim ugroženima i slabijima te pozitivnih učinaka na okoliš. Projekt liberalizacije i legalizacije konoplje je u tom smislu projekt održivog razvoja u punom smislu te sintagme, a koji uz ostalo spaja značajan dio pozitivnih elemenata naše tradicije sa suvremenim trendovima ekonomskog razvoja, ali i vrlo diverzificiranim stilovima života sve većeg broja stanovništva. Naravno da prodaja marihuane mora biti pod kontrolom države i ne smije biti dostupna maloljetnicima. Iskustvo država koje su legalizirale marihuanu pokazuje da legalizacija dovodi do smanjenja kriminalnih aktivnosti, smanjenja zloupotrebe opojnih droga, kao i pada broja prometnih nesreća.

Nikada nisam konzumirala nijednu drogu, pa tako ni marihuanu. Volim imati kontrolu pa nisam sklona opojnim sredstvima. Ako mi ikada bude zbog zdravstvenih razloga nužna konzumacija marihuane nadam se da ću to moći učiniti legalno. Smatram da odgovorna država mora pomagati, a ne odmagati svojim građanima u borbi za zdravlje i dostojanstveni život u bolesti.

Znamo da ste liberalnije orjentacije, kako to? Postoji li neki životni trenutak kada ste postali liberalniji, možda stvar odgoja ili čista slučajnost?

Otkako znam za sebe smeta me licemjerje, nepravda i nepoštenje. Mislim da se korijeni mojih progresivnih stavova kriju u mom odnosu prema licemjerju, dvostrukim kriterijima, koje smatram jednom od ružnijih ljudskih karakteristika. Tako sam odgojena, da poštujem druge i sebe, da živim i pustim druge da žive.

Jeste čuli za pjesmu od Nives Celzijus – „Kolinda“? Kako vam se sviđa?

Ne sjećam se da sam ju čula, ali sam čitala o toj pjesmi.

Što slušate od glazbe?

Imam eklektičan glazbeni ukus pa volim klasiku, ali i gothicrock. U posljednje vrijeme najviše, u autu, slušam Dead Can Dance, Prodigy, Kate Bush, Davida Bowieja, MassiveAttack.

„Dobra je glazba znači red, a loša nered u državi“ izjavio je Konfucije, slažete li se i mislite li da je pop u Hrvatskoj kvalitetan?

Nažalost, nisam upućena pretjerano u trenutnu situaciju u glazbenoj industriji Hrvatske. Čini mi se da sam zapela u 80′ godinama prošlog stoljeća.

Koja vam je nadraža životinja? Imate li/imali ste kućnog ljubimca, ako da kojeg?

Volim životinje, naravno da su mi sisavci najdraži, posebice psi. Živim s tri psa – dvomjesečnim westijemSnoopyjem, šestomjesečnim kerryblue terijerom Kerijem i šestogodišnjim maltezerom Nilom.

U odnosu spolova postoje veliki stereotipi. Vjerujete li da su žene zaista loši vozači ili se s tim ne slažete?

Ne vjerujem u takve rodne stereotipe. Smatram se dobrom vozačicom, daleko boljom od mnogih muškaraca. Ne smatram da su vozačke sposobnosti prirođene jednom ili drugom spolu, to je individualna, ljudska karakteristika.

Što muškarac mora učiniti da Vas osvoji?

Siniša i ja smo u vezi već sedamnaest godina. Dobro se slažemo jer imamo slične poglede na život i uvjerenja. Poštujemo se i prijatelji smo.

Jeste li čitali „50 nijansi sive“ ? Je li ta knjiga samo dobar PR ili zaista ima kvalitetu?

Pročitala sam 50 nijansi sive i smatram tu knjigu prilično otužnim prikazom stanja američke srednje i visoke klase. Ljudi postaju obijesni kada više ne znaju što bi sami sa sobom.

Za kraj, posjećujete li Liku? I koja je vaša poruka za sve Ličanke i Ličane?

Kontinuirano sam na turneji pa tijekom godine jedanput ili dvaput stranački posjetim i Liku, najčešće Gospić. Bilo bi dobro da su ti posjeti privatnog karaktera i da dođem u Liku uživati u prekrasnoj prirodi, odličnoj hrani i gostoljubivosti Ličana.

Hvala Vam!


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close