Ličko-senjska županijaVijestiKultura

MIRAKUL O VELEBITU Početkom srpnja promovira se najstariji europski vodnogospodarski zapis

NA BEGOVAČI

Priča o kamenu, vodi i Velebitu – započeta još krajem 2019. godine – oživjela je u pripremama  za realizaciju manifestacije MIRAKUL O VELEBITU  koja će se održati prve subote u srpnju. Planirano događanje je 3. srpnja u podne na lokaciji PISANOG KAMENA na Begovači. Riječ je o promociji  najstarijega europskog vodnogospodarskog “kamenog zapisa” o korištenju vode – u prvom stoljeću poslije Krista. 


Ideja događanja je prigodnim sadržajima osvjestiti važnost postojanja “kamenog zapisa” na Velebitu još od početka nove ere koji svjedoči o rješenju spora o korištenju vode  prastarih japodskih plemena “Parentina” (Kosinjski Bakovac) i “Ortoplina”(Primorje – Stinica).

Priča o Ortoplinima i Parentinima

Danas još žive tragovi toga pradavnoga dogovora uklesanog u kamenu na latinskom jeziku, koji u hrvatskom prijevodu glasi Po dogovoru, granica između Ortoplina i Parentina; prilaz do žive vode Ortoplinima 500 koraka, 1 širine”. Dogovor se zbio u prisutnosti  carskog legata koji je odlučio posredovati između dva plemena. Naime, to je područje potpalo pod rimsko carstvo još od 35. godine prije Krista.

Organizatori navode kako je do ideje o obilježavanju “kamenog zapisa” o korištenju vode došlo na inicijativu don Jure Ladišića u Otočcu, predsjednika Udruge slijepih Ličko-senjske županije te uključenju više pojedinaca i ustanova  sa šireg poručja koji su stvarali i kreirali prigodni program.

Kako će izgledati to događanje?       

Skup  je osmišljen u vidu scenskog prikaza  – recitala,  prigodno kostimiranih sudionika programa, popraćeno glazbom u originalnom ambijentu na lokaciji pisanog kamena u srcu Velebita u blizini  izvora vode. Riječ je o nastojanju  promocije  kulturno-povijesnih svjedočastava  kako bi širu javnost upoznali  sa  njihovim značenjem  i  podsjetili  na nužnosti  očuvanja  izvora pitke vode bez koje nema života i okoliša, 

U suvremenosti,  tehnološki  “inficiranom” vremenu  na globalnom planu    svjesni  smo  svojevrsnih  prijepora  upravo radi “gospodarenja vodama” – navode organizatori. 

“Kao što su negdašnji ljudi prolazili mimo “begovačkog izvora” i “kamenog natpisa”  kao ispred neke svetinje koju se nije diralo, štoviše zaslugom i kasnije nadošlih Hrvata to se očuvalo do današnjih dana”  – rekao je jednom prigodom mon. dr.  Milan Šimunović, dodajući da smo i mi danas – osobito mlađe generacije:

Pozvani gajiti taj duh poštovanja, te zahvale Bogu i ljudima koji su nam dali  na čuvanje i korištenje “izvora vode” gdje god se oni nalazili. Jer voda jest i ostaje “izvor života”.

Stoga, čuvajući i poštujući “kameni zapis” o korištenju vode u srcu Velebita, pokazujemo koliko smo  danas spremni čuvati izvore vode i prema tome koliko nam vrijedi višestoljetna baština o vodi, koja od davnine postoji na hrvatskom tlu.

Na manifestaciju Mirakul o Velebitu 3. srpnja u podne na Begovači – kod pisanog kamena  – pozvani su svi oni koji mogu doći u vlastitom aranžmanu  i propješačiti  koji kilometar  do lokacije Pisanog kamena.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Ruža Orešković

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close