VijestiTurizam

Ministarstvo turizma priprema izmjene Turističkih vijeća, ali i izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi

Ministar turizma Anton Kliman danas je sudjelovao na sjednici Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske, pri čemu je sa čelnim ljudima KUH-a razgovarao o ključnim temama kao što su rješavanje pitanja investiranja na turističkom zemljištu i pomorskom dobru. Ovom prilikom ministar je obišao kampove Polidor te Bijela Uvala.

 „Osnovana je radna skupina za izradu novog zakona o turističkom zemljištu u koju su uključeni ljudi iz realnog biznisa kako bi se došlo do najboljih rješenja za sektor i time se omogućio investicijski ciklus u kampovima. Krenut ćemo i u izmjene zakona o boravišnoj pristojbi te zakona o turističkim zajednicama. Također, u Turističko vijeće će se uključiti i predstavnici svih strukovnih udruga u turizmu te će se ujedno i povećati broj njegovih članova. Mora postojati bolja sinergija između turističkih vijeća i gradova, odnosno općina u odlučivanju visine boravišne pristojbe, a to će biti temelj izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi“,  istaknuo je ministar turizma Anton Kliman, dodavši kako turističke zajednice moraju djelovati kao brending agencije i moderno rješavati pitanja razvoja destinacija, a ne samo administrativno rješavati poslove.

Hrvatska raspolaže s 271 kampom ukupnog kapaciteta 237,8 tisuća kreveta (udjel u ukupnom kapacitetu iznosi 23,1%). U 2015. godini zabilježeno je 2,6 milijuna dolazaka turista (udjel u ukupnim dolascima 17,8%) ili 5% više nego u 2014. godini. Broj noćenja iznosio je 17,2 milijuna (udjel u ukupnim noćenjima 24%) što, u odnosu na 2014. godine, predstavlja rast od 3,9%, a turisti su u prosjeku u kampu boravili 6,7 dana.

Promatrano po županijama najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji (8,7 milijuna noćenja ili 3,8% više nego godinu prije), odnosno 44,8% ukupnih noćenja u Istri ostvarili su kampovi. Slijedi Primorsko-goranska županija s 3,9 milijuna noćenja ili 4,4% više nego tijekom 2014. godine; od ukupnog broja noćenja u toj županiji 25,8% odnosi se na kampove. Na području Dalmacije najveći rast turističkog prometa u dolascima bilježi Zadarska (rast 6,1%), te Splitsko-dalmatinska županija (rast 4,2%).

Ministarstvo turizma i ove godine će, u skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva, čije se raspisivanje uskoro očekuje, podržati ulaganja u kvalitetu u kampovima i to za obnovu, proširenje i uređenje postojećeg kampa ili kamp odmorišta, podizanje kvalitete osnovnih i dodatnih sadržaja uz uvjet dostizanja više kategorije kampa za jednu zvjezdicu, zatim za izgradnju novog kampa ili kamp odmorišta na područjima gdje takvih sadržaja nema (uz prometnice, jadransko zaleđe, i kontinent)  te za razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja kampa i drugih vrsta objekata za smještaj: bazeni (minimalne vodene tlocrtne površine 30 m2 za vanjske i minimalne vodene tlocrtne površine 20 m2 za unutarnje bazene), sadržaje vezane za animaciju, sport i rekreaciju, sadržaje za djecu, zabavne i tematske parkove i slično. Također, prihvatljivi prijedlozi će biti i povećanje i poboljšanje standardnih i propisanih uvjeta za osobe sa invaliditetom, kao i ulaganje u zeleno poduzetništvo u kampovima, odnosno dostizanje uvjeta za dobivanje nacionalnog znaka zaštite okoliša – Prijatelj okoliša, ili oznaka zaštite okoliša Europske unije – EU Ecolabel.


 

Komentari

Komentara


Izvor: MINT

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close