VijestiZdravlje

Ministarstvo poljoprivrede upozorava kako bojati, kuhati i konzumirati jaja

Ako idete na tržnicu, obavezno idite rano ujutro da izbjegnete kupovanje namirnica koje dugo stoje na štandu, a svježe meso obavezno stavite u zasebnu vrećicu. Kada stignete kući, osjetljive namirnice spremite odmah u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač, stoji u uputama Ministarstva poljoprivrede kojima građane savjetuju o kupnji, odabiru i pripremi namirnica za uskršnje blagdane.


Iz ministarstva savjetuju i da se prilikom kupnje treba držati nekog redoslijeda. Prvo trebate birati namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine se biraju one osjetljive. Također, kod kupnje jaja treba provjeriti jesu li čista i neoštećena. Nemojte pretjerivati, već kod nabavke kupite količinu hrane koju možete potrošiti u roku tjedan dana, s tim da obavezno provjerite rok trajanja proizvoda. Ako želite provjeriti svježinu jaja, savjetuju iz ministarstva, stavite jedno jaje u čašu hladne vode. Svježe jaje će ostati na dnu dok će starije plutati na površini.

Kada kuhate jaja najbolje je kuhati ih 12 minuta od trenutka vrenja. Što se tiče ukrašavanja jaja umjetnim bojama, najprije treba provjeriti njihovu deklaraciju. Umjetna boja, tvrde iz ministarsva, trebala bi biti označena kao prehrambena boja.

Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi, savjetuju iz Ministarstva.

U uputama ministarstvo navodi da su jaja bojana prirodnim bojama jednako sigurna za jelo, kao i ona obojana prehrambenim bojama. Obojana jaja, ako se drže u hladnjaku, mogu se jesti isto kao i jaja koja su samo kuhana. Jaja koja su obojana, neoguljena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka, mogu se jesti u roku jednog do dva dana.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close