KolumneLifestyle

Ministarstvo kulture “fulalo ceo fudbal”: Ako se ne bavite politikom, slabije ste ocijenjeni po većini kriterija

Jučer su na web stranici Ministarstva kulture s još jednim kašnjenjem objavljeni rezultati prvog kruga Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima. Bilo je 90 prijavljenih medija iz Republike Hrvatske, među kojima i Lika Club.

Slijedom naše logike poštene i pravične Hrvatske, činjenicom o medijski blokiranoj Ličko-senjskoj županiji, te tragedijom ocrnjene medijske scene, prijavili smo portal Lika Club na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Naš portal medijski otvara županiju, nema rubrika crne kronike i politike, te smo smatrali da je to dovoljno kvalitetno za prolaz i potporu Ministarstva kulture, napominjemo “kulture”. S dozom sumnje imali smo na umu da je ipak riječ o velikim igračima, te da ulazimo u opasno društvo političko-medijskih lobija i podjele novca s upitnim kriterijima. Strpljivo smo čekali Javni poziv, nakon čega smo se i uredno prijavili u Ministarstvo. Za početak iznenadila nas je nepoznanica informacija o vrednovanju i bodovanju, pogotovo jer su u “igri” mediji koji mogu plasirati informacije o neozibljnosti Ministarstva u svakom trenutku. Bili smo strpljivi i na mail redakcije stigla je informacija da su pomaknuti rokovi na objavu rezultata i to na 29.07.2015. Prekjučer smo također strpljeno čekali, ali rezultati su došli jučer, s još jednim danom zakašnjenja.

“Na prvu” smo ostali iznenađeni relativno malim brojem prijava od samo 90 medija u RH. Natječaj je prilično izazovan, činio se objektivan, ali tek sada smo zaključili kako se većina medija ne prijavljuje s dobrim i očitim razlogom. Na prvi pogled prema rezultatima odmah je bila očita lijevo liberalna opcija, mediji koji su izabrani su većinom oni za koje Hrvati već jako dobro znaju i umreženi su pojmovima “gay”, “LGBT” i slično. Protiv njih nemamo apsolutno ništa i drago nam je zbog uspjeha kolega iz drugih redakcija. Ministarstvo štiti slabije, ali ne i medijski blokirane. Npr. Ličko-senjska županija se prikazuje kao nevažna, pitamo se je li ovdje riječ o stereotipima.

U drugi krug prošlo je 43 medija. Dakle nešto manje od 50% medija Ministarstvo ocjenjuje kao nepotrebne ili nelogične (op.a. pročitajte objašnjenja), iako se među njima nalaze i prilično glasni, nacionalni, jezgroviti i kvalitetni mediji poput narod.hr, bitno.net, dalje.com, potrosac.hr. Među njima je i Lika Club, koji nije politički podoban medij i iz toga razloga smo slabije ocijenjeni. Ministarstvo kulture otvoreno je napisalo da se ne bavimo “nadzorom politički moćnih” te su nas iz tog razloga slabije ocijenili po svim kriterijima. Da, dobro ste pročitali.

Po čitanju prilično šupljeg i loše argumentiranog stava Ministarstva kulture o našem portalu, ostali smo šokirani po svim točkama argumentacije. Navodimo tri komentara.

1. “Očuvanje i promicanje povijesti, tradicije te dijalekta Ličko-senjske županije…” – Ministarstvo smatra da je ovo od “lokalne” važnosti. Mi smatramo da je od nacionalne. Tako smatra i UNESCO koji je zaštitio jedan dio ličke kulture i povijesti, pa i pjesme, kao svjetsku baštinu.  Portal Lika Club je nacionalni lički portal, što je bilo i istaknuto u prijavi. Vijesti i čitatelji Lika Cluba su iz cijele Hrvatske i inozemstva, a mišljenje Ministarstva pobija prije svega Google Analytics koji je čini se mnogo objektivniji kad kaže da imamo posjetitelje iz 80-ak država svijeta. Ličko-senjska županija godinama je u medijskoj blokadi, a jedan od razloga su i ovakvi potezi onih koji bi “blokade” trebali otvarati. Iako imamo primjera kako otvaranje blokadi prema npr. gay populaciji uspješno sponzoriraju, čini se da Ličko-senjska županija nije dovoljno zanimljiva.

2. Pohvala uredničkom manevru s mladima u redakciji – Ministarstvo kulture i ministar, tko god u njegovo ime pisao ovo objašnjenje, trebali bi se zapitati otkad je to rad s mladima prozvan – “urednički manevar” (?). Ideja portala je dati priliku mladim kolumnistima, učenim ljudima i studentima, izraziti vlastite stavove o upravo takvima koji misle da je rad s mladima “manevar”. Ono što je Ministarstvo procijenilo kao pohvalu mi procjenjujemo kao normalno životno funkcioniranje, uključivanje mladih u poslovne procese novinarstva koje isto to Ministarstvo nije prepoznalo. Naši mladi (iz redakcije) dolaze iz Požege, Virovitice, Zagreba, Plitvičkih jezera, Otočca, Gospića i Rijeke, te na taj način širimo glas Lika Cluba po Hrvatskoj. Međutim, to se u Ministarstvu također nije znalo iščitati. A nisu im bile dovoljne niti teme kolumni, od koji je 90% njih nevezano za Liku, jer težimo nacionalnom.

3. “Nezainteresiranost za doprinos u nadzoru ekonomskih i političkih moćnih” – čemu? – objašnjenje koje je uslijedilo na kraju same argumentacije, iznenadilo nas je s obzirom na to da dobar dio medija koji su prošli u drugi krug nemaju nikakve veze s politikom.¸Međutim, za naš portal to je bio jedan od kriterija. Lika Club je portal koji radi i ne bavi se dnevno-političkim pogodovanjima, te koji se neće prodati zbog toga što Ministarstvo kulture misli da nam treba politika da “obogatimo” medijsku scenu. Zaista, da u poludovršenoj rečenici argumentacije (i misli) jednog Ministarstva bude preočito prodani Javni poziv, to nismo očekivali. To što se Lika Club ne bavi politikom, nije nedostatak kao što to Ministarstvo (ili netko iz istog) misli, već je prednost kao što 91% naših čitatelja smatra. Lika Club regiju Liku prvi put otvara informacijama iz cijele Hrvatske, kao i obrnuto, prvi put segmentirano upoznaje cijelu Hrvatsku s Likom. Istina je da smo nezainteresirani za “doprinos” u smislu u kojem ga tumači netko iz Ministarstva kulture, jer i da jesmo zainteresirani za politiku ne bi prošli da smo možda “desni” medij jer su u drugi krug prošli “lijevi”. Navedena LGBT zajednica medija svakako je “važnija” od regije Like koja je najbogatija prirodnim znamenitostima, kulturom koja je dobrim dijelom pod zaštitom UNESCO-a s nekoliko rezervata i brojnim ekološko-geografsko-ekonomsko-gospodarskim prednostima. Iako to nije za usporedbu, ističemo kako se Liku neopravdano zatire, a ovo je samo još jedan od primjera. Ipak, to nije dovoljno jer nas je zbog toga što promoviramo Liku u punom njenom imenu, bez politike, Ministarstvo “slabije ocijenilo po većini kriterija.” Možda bi bolje bilo da pišemo o LGBT zajednici u Lici? Zar je došlo do toga da bi od 50 000 stanovnika županije trebali ciljati one homoseksualne orjentacije kako bi se naš rad vrednovao na nacionalnoj razini?

Ovaj kratki osvrt priložiti ćemo i u Prigovor Ministarstvu kulture, iako smo već sad svjesni da pomaka odnosa prema medijskoj blokadi Ličko-senjske županije i pozitivnog odmaka od “velikih” političkih tema i imena – neće biti. Ministarstvo kulture je zalupilo vrata pozitivnoj misli u Hrvatskoj. Ministarstvo smatra da Lika Club treba poraditi na sebi (op.a), a Lika Club smatra da Ministarstvo mora razmisliti o smislu provođenja ovakvih “Javnih poziva” koji su u svojoj biti sve – samo ne javni. Znate na što mislimo. Ne poznajemo nikog u Ministarstvu da nas “pogura”, a koliko smo čitali na drugim portalima sva sredstva za ovaj Javni poziv su već unaprijed rezervirana.

Zaključno, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, točnije Komisija koja je vrednovala portale prijavljene na Javni poziv –  “fulala je ceo fudbal”. Još jednom prolaze podobni, a ne sposobni.

PS. S obzirom da ima i više oštećenih portala, npr. bitno.net, OVDJE pročitajte i njihov zanimljiv osvrt na rezultate.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close