ZdravljePolitika

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i svi čelnici zdravstvenih ustanova o novom zakonu

”Za nekoliko dana bit će javnosti predstavljena definitivna verzija prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojeg bi Vlada trebala usvojiti 27. lipnja i nakon toga uputiti u Hrvatski sabor. Očekujem u Saboru prvo čitanje prije ljeta, a drugo početkom rujna”, rekao je ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić u Opatiji, na otvaranju Konferencije Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske na kojoj se okupilo oko 400 sudionika.


Otvarajući Konferenciju dr. Mladen Bušić, predsjednik UPUZ-a i dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a naglasili su važnost dva zakonska prijedloga koja su trenutačno aktualna, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju što je u fokusu interesa ne samo stručne javnosti, nego i svih hrvatskih građana.

U javnoj raspravi oko Zakona o zdravstvenoj zaštiti stiglo je 5364 prijedloga, a dr. Kujundžić je rekao da su mnogi konstruktivni prijedlozi usvojeni i uneseni u nacrt Zakona. Kao prioritet ove Vlade naveo je da se nastavi proces funkcionalnog povezivanja bolnica, te zajedno sa gradom Zagrebom krene u realizaciju izgradnje Nacionalne dječje i Sveučilišne bolnice.

”Funkcionalno smo spojili do sada 12 bolnica, bilo je otpora ali ćemo s tim nastaviti i u Zagrebu ”, rekao je dr. Kujundžić u Opatiji i najavio da će o tome razgovarati već ovaj tjedan s ravnateljima bolnica iz cijele Hrvatske. Europska komisija pozitivnim je ocijenila napore da se funkcionalno povežu bolnice, a ministar je najavio da će uskoro biti objavljeno izvješće ugledne institucije koje će pokazati da Hrvatska po kvaliteti zdravstvenih usluga zauzima zavidno mjesto u Europi: ”Bez obzira na mnoge poteškoće naš sustav funkcionira na vrlo zavidnoj razini”.

Kada je riječ o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ministar Kujundžić smatra da nije riječ o privatizaciji primarne medicine, već o uređenje postojećeg sustava. ”Mi samo uređujemo sustav pa se o privatizaciji ne može uopće govoriti. Neće biti različitih kategorija tko je u koncesiji, a tko u zakupu”, smatra ministar. 

“Cilj je sustav učiniti efikasnijim kako bi pacijenti imali bolje usluge, a liječnici u primarnoj zadravstvenoj zaštiti veće plaće. Planiramo uvesti i mobilne ordinacije što je i europska praksa”, rekao je Kujundžić.

Uskoro slijedi i uvođenje novog informacijskog sustava u bolnice kako bi se na dnevnoj bazi moglo pratiti tko što radi i koliko troši. Prošle godine dug zdravstva iznosio je 7,7 milijarde kuna, što je za 500 milijuna kuna manje nego 2016. Istovremeno ove je godine povećan dug za novih 320 milijuna kuna.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close