AutomotoNovacIzdvojeno

Ministar Butković: “Nećemo odustati od autoceste Križišće-Žuta Lokva”

O infrastrukturnim projektima vezanim uz promet Novi list je razgovarao s resornim ministrom Olegom Butkovićem.


Jedna od tema bila je izgradnja autoceste Križišće – Žuta Lokva koja će imati veliki regionalni i lokalni značaj, posebno za razvitak Crikveničko-vinodolske rivijere, Senja i Velebitskog primorja te otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba i Paga.

Što je s još jednim nedostajućim dijelom mreže autocesta, onim od Križišća do Žute Lokve. Proveden je natječaj za izgradnju zaobilaznice Novog Vinodolskog, vašeg rodnog grada i jednog od prometno najzagušenijih naselja na obali tijekom ljeta, koja se dijelom preklapa s trasom autoceste. Izvođač je odabran, završili su svi žalbeni postupci, ali još nije potpisan ugovor s izvođačem. Kada će biti potpisan i kad će započeti radovi?

Novi Vinodolski i Omiš imaju najveće probleme s prometom od svih gradova na obali, jer je svojevremeno Jadranska magistrala prošla kroz samo središte jednog i drugog grada. Nekad je to bila prednost, da vam cesta prolazi kroz grad, danas je nedostatak. Gradi se obilaznica Omiša, jedan od najvećih projekata u Dalmaciji, koja je zapravo puno više od zaobilaznice jer će spojiti Omiš, Split i Solin, a financijska mu je vrijednost gotovo ista kao kod Pelješkog mosta. Zaobilaznica Novog Vinodolskog će se početi graditi čim bude potpisan ugovor s izvođačem, za što još čekamo izdavanje građevinske dozvole. Bilo je problema oko imovinsko-pravnih odnosa, ali HAC to vrlo uspješno privodi kraju, tako da očekujem potpis ugovora ovdje, u Novom Vinodolskom, do kraja rujna, a potom i početak radova.

Što je s ostatkom autoceste Križišće-Žuta Lokva. Postoje li konkretni planovi za njenu izgradnju?

 Ne mogu obećati da će ona biti izgrađena za godinu, dvije ili pet. Zaobilaznica Novog će biti izgrađena, za prvih devet kilometara smo osigurali sredstva, a za ostatak tražimo načine kako osigurati financije. U svakom slučaju, ne namjeravamo odustati od tog projekta, rekao je ministar.

Cijeli razgovor pročitajte na linku.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: hac.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close