Sport

Milka Milinović je po deseti put na Paraolimpijskim igrama

Vedra duha i uvijek nasmiješena, Milka Milinković unatoč invaliditetu nikad se nije predavala. Sa 61 godinom na leđima iza sebe ima devet Paraolimpijskih igara i po tome je svjetska rekorderka.


– Znate zašto su Japanci najpametniji narod? Jer nemaju plavuše – nasmijavala je Milka okupljenu rodbinu, prijatelje i novinare prije puta u Rio.

Kao djevojčica od 13 godina doživjela je tešku nesreću. Pala je s trešnje i slomila kralježnicu. Nije se Milka penjala kako bi ubrala plod nego kako bi drugoj djeci pokazala koliko se visoko može popeti. Na terapiju je poslana u Kraljevicu, gdje su od nje tražili da odabere sport – okušala se Milka u košarci, ali na kraju se zaljubila u bacanje koplja i kugle. Odmah na prvim Igrama, u Heidelbergu, osvojila je dvije medalje – srebro na 60 metara i broncu u bacanju koplja. Kao najdražu od osam olimpijskih medalja ipak izdvaja onu iz Barcelone 1992. godine.

Ta medalja, uz onu osvojenu u Seulu, najdraža mi je u karijeri jer je prva u hrvatskoj povijesti, a i osvojena je u teško vrijeme – dodala je Milka, koja je cijeli život samostalna.

Radila je kao krojačica u bolnici i sad u zasluženoj mirovini pomiče granice sporta. U kolicima na dan prevali, kako kaže, i po desetak kilometara. U Brazilu nikad nije bila i veseli se novom izazovu.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close